Grillezett bélszín friss zöldségekkel, salátával, paradicsommal és spárgával.

Biztosan észrevettük már egy-egy ünnepi lakoma után, hogy az egyébként jól működő emésztőrendszerünk a sokféle, és egy étkezés alkalmával bevitt ételek hatására nemtetszését nyilvánította puffadás, erős morgás vagy gyakori illemhelyiség-látogatás formájában. Ez természetes reakció a gyomrunk részéről, hisz ilyenkor egyszerre kell megküzdenie szénhidráttal, fehérjével, keményítővel, cukorral, ecetsavval, zöldséggel, gyümölccsel – mindezt leöblítve még egy kis alkohollal. Nem csoda, ha erre a kavalkádra zavargással válaszol.

Az étel és az étkezés nagy élvezetet okoz az embernek, érdemes azonban ésszerűen kihasználni a különféle ételek ízvilágát. Ha figyelünk a helyes ételtársításra és nem halmozzuk az élvezeteket, akkor sokáig megőrizhetjük emésztőrendszerünk egészséges állapotát, illetve komoly gyógyulásokat érhetünk el olyan betegségek kapcsán, amelyek kiváltó oka a bélrendszer működésének felborulásában keresendő.

A bélrendszerben, akárcsak egy alagútban halad előre a bevitt táplálék. Ha egy nehezen emészthető étel után egy könnyű, gyors emészthetőségű táplálékot viszünk be, akkor az utóbbi megreked a nehezen emésztődő adag mögött, ezáltal olyan káros erjedési (sőt rothadási) folyamatok indulnak el, amelyek a káros mikroorganizmusok elszaporodásához vezethetnek. Ha ez az állapot huzamosabb ideig áll fenn, akkor a bélflóra hasznos baktériumai egyre inkább kiszorítódnak, az emésztés fokról fokra romlik, ráadásul a tápanyagok felszívódása is elégtelenné válik.

Ha egyszerre viszünk be különböző emésztési idejű ételeket, akkor az egyébként jótékony hatású, egészséges élelmiszerek nem tudják kifejteni hatásukat. Például a vitamindús és a méregtelenedést segítő gyümölcsök egy 2-3 fogásos ebéd után fogyasztva semmilyen pozitív hatást nem érnek el, sőt erjedni kezdenek és megindulnak a már említett káros folyamatok a bélrendszerben. A rántott hús sült krumplival és savanyúsággal vagy vegyes körettel való összeállítás pedig valóságos merénylet az emésztőrendszer ellen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ájurvéda már régóta nagy szerepet tulajdonít a különféle ételek helyes társításának. Rengeteg szabály íródott a különféle bajokra és a harmonikus bélműködés megőrzésére szánt ételek alkalmazására. Ha a következő néhány szabályt betartjuk, máris sokat teszünk emésztésünk érdekében.

 • Gyümölcsöt csak az étkezések között, magában fogyasszunk.
 • Ne fogyasszunk húsfélét burgonyával, fehér rizzsel, tejtermékkel, hüvelyessel. A tésztát is hanyagoljuk a hús mellől, a legcélszerűbb nyers salátával vagy párolt zöldségekkel párosítani.
 • Tejet (ha mindenképp ragaszkodunk hozzá) leginkább magában igyunk, ne társítsuk semmivel. A tejjel készült turmixok megterhelik az emésztést, az állati tejet helyettesítsük magtejekkel.
 • Tésztafélét nyers salátával vagy párolt zöldséggel párosítsunk.
 • Ne együnk babféléket tejjel, tejtermékkel, gyümölccsel.
 • Ne együnk joghurtot gyümölccsel, cukorral.
 • Magvakat társíthatunk aszalt gyümölccsel, zöldséggel, gabonával.
 • Gabonát ne fogyasszunk tejtermékkel, hússal, gyümölcsökkel.
 • A burgonyát se együk tejtermékkel.
 • A húst, tojást, gyümölcsöt, babfélét, tejterméket ne keverjük semmilyen variációban.
 • Táplálkozásunk alappillérét a zöldségek képezzék, ezekhez felváltva variálhatunk szinte mindenféle egyéb táplálékot.
 • Étkezés közben ne fogyasszunk folyadékot, mert felhígítjuk az emésztőenzimeket, ezáltal nagymértékben lassul az emésztés. Vizet étkezés előtt és után fél-egy órával ihatunk.

Ezek a szabályok egy hagyományos magyar táplálkozási szokásokon felnőtt ember számára túl szigorúnak tűnhetnek. Természetesen, ha nincs komolyabb emésztési problémánk vagy betegségünk, akkor havonta 2-4 alkalommal nyugodtan “megszeghetjük” a szabályokat, és jóízűen megehetünk egy házi gyümölcsjoghurtot vagy sült szárnyast krumplipürével. Figyeljük a testünk reakcióit, tapasztaljuk ki, hogy mit bír még el, és mi az, amit végképp nem tolerál. Ha azonban már régóta fennálló gyomorpanaszunk vagy egyéb betegségünk van, akkor igazi javulást csak a helyes ételtársítás huzamosabb ideig való betartásával érhetünk el.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*