fbpx

Az ókori gyógyító: kapormag

Friss kapor és mellette fakanálban kapormag.

A kaprot már évszázadok óta alkalmazzák az emberek nemcsak étkezési, hanem gyógyászati célokra is. A kapor jó forrása a kalciumnak, a mangánnak, a vasnak, valamint az antioxidáns hatású flavonoidoknak, amelyek gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kapormagot már az ókori egyiptomiak is alkalmazták gyógyászati célokra, azonban mivel nagyon drága volt, így csak a nagyon jómódúak számára volt elérhető. Európában elsősorban nyugtató hatásai miatt kezdték el használni, illetve az emésztésre gyakorolt kedvező hatásai miatt alkalmazták. Való igaz, hogy a kapor és a belőle készült kivonatok nem csupán az emésztést serkentik, de a gázképződés és a puffadás ellen is rendkívül hatásosak. A kapor csak friss állapotában fejti ki kedvező hatásait. Hogy honnan tudjuk, hogy friss? Az illatából. Ha erőteljes, fűszeres illatot áraszt magából, biztosak lehetünk benne, hogy a gyógynövény frissen szedett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azonban nemcsak a kapor, hanem a magjai is számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Többek között segítenek csökkenteni a menstruációs görcsöket, illetve a görcsök miatt kialakuló diszkomfortérzetet és a fájdalmat is enyhíteni tudják.

A depresszió nagy gondot jelent nemcsak a felnőttek, de a gyermekek körében is. Kutatások igazolják, hogy a kapormagok kiváló antidepresszáns hatásokkal rendelkeznek és még fájdalmat is csillapítanak.

A kaporról bebizonyosodott, hogy koleszterincsökkentő hatásokkal rendelkezik. Egy kutatásba embereket vontak be, akik egy hónapon keresztül fogyasztottak kapormagból készült főzetet és kapormagkivonatot. Harminc nap elteltével kimutatták, hogy ezeknek az embereknek 50 százalékkal csökkent a trigliceridszintje, míg 30 százalékkal csökkent a koleszterinszintje. A kutatást végzők kijelentették, hogy ez a növény egy hatékony szívvédő szer is.

Emellett a növény antimikrobiális hatását is kimutatták. Vizsgálatok sora mutatta ki, hogy a kapor – annak magjai és illóolaja – számtalan baktériumtörzs ellen hat.

Cukorbetegeknél az inzulinszintet sikerült kapormag segítségével csökkenteni, illetve az emésztésre gyakorolt jótékony hatását is felfedezték. Ez a gyógynövény nemcsak az emésztésre volt kedvező hatással, hanem a gyomor görcsös fájdalmát is csillapította.

A kapormagvak folsavat, riboflavint, niacint, A- és C-vitamint tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az emberi szervezetben az optimális anyagcseréhez.

  1. Szuhóczki Mihályné

    Azt szeretném kézdezni, hogy a zöld állapotú kapro, hogyan lehet használni gyógyitásra, valamint a kapormagot tea vagy milyen formában használhatom. Egyébként nagyon szeretem salátákban és mártásnak.is. Köszönettel. Éva.

  2. Kérdezni szeretnék, a kapormag tabletta is jó vérnyomáscsökkentésre,nem csak az olaj?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.