fbpx

B12-vitamin – az állati eredetű táplálékok vitaminja

Szaftos marhasteak zöldségekkel, sült krumplival egy fehér tányéron.

A B12-vitamin a B-vitamin-csoport egyik tagja. Különbözik azonban a többi vízben oldódó vitamintól, mert csak csekély mértékben oldható vízben. Ez az oka annak is, hogy miért tudja a szervezet hosszabb időn keresztül nagyobb mennyiségben tárolni ezt a vitamint. A B12-vitamin elsősorban a májban tárolódik.

Véletlen felfedezés

A B12 az utolsó vitamin, amit felfedeztek. Ebben nem teljesen elhanyagolható szerepet játszott a véletlen. Egy betegséget, az Addison-kórt (vészes vérszegénység) sok éven át marhamájjal kezeltek, és ez a kezelés javulást hozott a pácienseknek. Csak az 1950-es években fedezték fel, hogy a marhamáj viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, és ezért járult hozzá a gyógyuláshoz.

Növények nem termelik

A B12-vitamin nem reagál nagyon érzékenyen a levegőre és a hőre, azonban fényérzékeny. A B12-vitamint csak az állati szervezetek és a mikroorganizmusok képesek előállítani. A növények – a homoktövist kivéve – nem tudnak B12-vitamint termelni. Az ember, illetve a vékonybélben lévő baktériumok nagyon kis mennyiségben állítják elő ezt a vitamint, ez a mennyiség azonban önmagában nem elegendő a napi szükséglet fedezésére. Mivel a B12-vitamin jól tárolható a májban, ritkán fordul elő hiányjelenség. Aki húst, halat, tejet, tejtermékeket és tojást eszik, biztosítja a tartalékot, ami akár 10 évig is kitarthat.

Sok fontos funkciót tölt be a szervezetben

A B12-vitamin segít a vörösvértestek képződésében és regenerálódásában. Elősegíti az étvágyat és a növekedést, erősíti az ideg- és az immunrendszert. Ezen kívül biztosítja a jó memóriát és koncentrációs képességet. A sejtosztódáshoz és a sejtnövekedéshez nagyon fontos a B12-vitamin, továbbá fontos szerepet játszik a nyálkahártya regenerációjában is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek

A B12-vitamint baktériumok állítják elő. A növényi élelmiszerek ezért, eltekintve néhány kevés kivételtől, nem tartalmaznak B12-vitamint. A vitamin állati eredetű táplálékokban fordul elő bőségesen, különösen a májban, vesében, belsőségekben, húsban, tojásban, tejben és tejtermékekben, valamint a halban. A növényi élelmiszerek közül csak a homoktövis és a savanyú káposzta tartalmaz kis mennyiségben B12-vitamint. A vegánoknak ezért, akik abszolút semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, B12-vitamint tartalmazó készítményekhez kell folyamodniuk, hogy a napi szükségletüket ebből a fontos vitaminból fedezhessék. Amint már említettük, bár az emberi bél képes kis mennyiséget előállítani B12-vitaminból, ez azonban nem fedezi a napi szükségletet. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely halat, húst, tojást, tejet és tejtermékeket is tartalmaz.

  1. Braun Gabriella

    A B12-hiány valóban vészes vérszegénységet okozhat, de ezt NEM Addison-kórnak nevezik (teljesen más, endokrin (hormoonális) betegség), hanem anaemia perniciosa-nak!! Egyébként tetszett a cikk.

  2. H.né Ági

    Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, amely súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez majd kómához és halálhoz vezethet.
    Nevét a betegség első leírójáról, Dr. Thomas Addisonról (1795-1860), a londoni Guy’s Hospital orvosáról kapta, aki 1849 körül számolt be betegség tüneteiről, bár először a vérszegénység egy új formájának vélte. Az általa leírt, ma Addison-Biermer anaemia névre hallgató vérszegénység viszonylag gyakran fordul elő együtt az Addison-kórral.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük