Frissen szedett piros csipkebogyók az asztalra szórva.

Az egészségtudatos ember számára elkerülhetetlen a vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása. A vitaminok nemcsak egészségesek, hanem létfontosságúak is, mivel sok funkciót látnak el az emberi szervezetben. Amikor különféle gyümölcsöket eszünk, egészséges vitaminokat is magunkhoz veszünk.

Miért olyan egészségesek a vitaminok?

A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Többek között szükség van rájuk az energianyeréshez, a bőr, a nyálkahártya és más szövetek felépítéséhez. Ezen kívül fontosak az egészséges szemhez, idegekhez és az erős immunrendszerhez. A kielégítő vitaminellátáshoz ezeket az anyagokat a táplálékkal kell magunkhoz vennünk.

Kényeztessük magunkat vitaminban gazdag gyümölcsökkel!

Több vitamin létezik, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. A vitaminban gazdag gyümölcsök azonban elsősorban C-vitaminban gazdagok. E vitamin legfontosabb forrásának a friss gyümölcs számít – főként a bogyós gyümölcsök és a citrusfélék.

A csipkebogyó különösen sok C-vitamint tartalmaz: 100 gramm gyümölcshúsban mintegy 1250 mg található belőle. A csipkebogyót fogyaszthatjuk nyersen, vagy lekvárként, dzsemként is. Szintén vitaminban gazdag gyümölcs a homoktövisbogyó, amelynek 100 grammjában 450 mg C-vitamin található. További tippünk a fekete ribizli 177 mg C-vitaminnal 100 gramm gyümölcshúsban. Ráadásul utóbbi gyümölcs különösen hatékonynak számít a szabad gyökök ellen.

A C-vitamin hatása

Ha vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztunk napi rendszerességgel, igen jót teszünk a szervezetünknek: a vízben oldódó C-vitamin erősíti az immunrendszert és elpusztítja az úgynevezett szabad gyököket, vagyis azokat az agresszív molekulákat, amelyek negatív hatással vannak a szervezetre. Ezen kívül elősegíti az anyagcserét, a kötőszövet felépítését és a vas felszívódását a bélben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mikor van szükség fokozott C-vitamin-bevitelre?

A napi szükséglet számos tényező függvénye, ilyenek a különböző életkörülmények. Nagyobb adagra van szükség például a teljesítménysportban. Ha a szervezetünknek különleges feladatokat kell ellátnia vagy erős igénybevételnek van kitéve, több C-vitaminra van szüksége, mint normál állapotban. Lehetséges szituációk, amikor fokozott C-vitaminra lehet szükségünk:

Nyirkos időben

A C-vitamin ösztönzi a fehérvérsejtek aktivitását a kórokozók ellen, valamint elősegíti az antitestek termelését, amelyek fontosak a védekezéshez.

Helytelen, hiányos táplálkozásnál

Az egyoldalú táplálkozási szokások, a késztermékek, a szélsőséges diéták és a gyorsételek más esszenciális tápanyagok mellett a C-vitamin hiányához is vezethetnek.

Erős fizikai terhelésnél (versenysport)

A versenysportolóknak és a rendszeres fizikai munkát végzőknek magasabb szükségletük van bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból. Ide tartozik a C-vitamin is, amely hozzájárul a testi sejtek védelméhez az oxidatív stressz ellen, ami pl. erős izommunkánál keletkezik.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Pingback: Miért fontos a szervezet számára a C-vitamin? | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: A vitaminok létfontosságú anyagok | Gyógyszer Nélkül

  3. Pingback: B12-vitamin – az állati eredetű táplálékok vitaminja | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*