fbpx

Baobabfa, más néven majomkenyérfa

Majomkenyérfa Afrika szavannáin.

A baobabfát majomkenyérfának is nevezik. Élőhelye legfőképpen Afrika füves szavannáin van. A fa magassága elérheti a 15 métert és akár a 4000- 5000 éves kort is. A fának hatalmas virágai és uborka alakú termése van, amelyből a majmok vígan csemegéznek. A fa innen kapta a majomkenyérfa elnevezést is. Érdekessége, hogy tengernyi vizet képes elraktározni a törzsében, így tartalékol a szárazabb időszakokban. A törzs körmérete elérheti akár a több métert is. Afrikában a majomkenyérfát szent fának tartják.

Afrikában szinte minden részét hasznosítják a fának. A fiatal, zsenge levelekből főzeléket készítenek, de gyógyászati célokra is használják, az allergiás tüneteket csökkentik a segítségével, de az immunrendszer erősítésére is bevetik.

A cukortartalmú gyümölcsöt önmagában is fogyasztják, de hűsítő italokat is készítenek belőle. Sőt, maga a gyümölcs is üdítő és egy remek szomjoltó.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A termés és annak héja meglehetősen gazdag C-vitaminban. Háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs. A C-vitamin védelmet nyújt a sejtek számára az oxidatív stresszel szemben. A gyümölcs immunerősítő ereje abban is rejlik, hogy tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyeknek a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében van kiemelkedő szerepük. A gyümölcs kalcium- és vastartalma is kiemelkedő. A kálium a magnéziummal és a B-vitaminokkal egyetemben az idegrendszer egészséges működését képesek biztosítani. Polifenoltartalma kiemelkedő szerepet játszik a bőrben zajló öregedési folyamatok lassításában és az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.

A baobabnak igen magas a rosttartalma, amely nemcsak az emésztést támogatja meg, hanem a bélrendszer méregtelenítését is elősegíti. A gyümölcsöt aszalva is fogyasztják az Afrikában élők.

A gyümölcshúst gyakran keverik vízzel vagy tejjel, amely kombináció a népi gyógyászat szerint hasmenés és láz ellen is nagyon hatásos.

A gyümölcshúsban megbújó magokból olajat préselnek, amelyet nemcsak étkezési célokra használnak fel, hanem fogfájást is csillapítanak vele.

A termés héját gyakran használják tüzelőanyagként, de pipadohányt is készítenek belőle, miután azt apróra őrölték. A terméshéj hamujából gyakran főznek szappant az afrikai asszonyok.

A fa fiatal hajtásait és gyökereit étkezési célokra is használják, pontosabban zöldségként fogyasztják.

A fa kérgéből kinyert alkaloid vegyület alkalmas sebek és sérülések kezelésére, de gyakran csillapítanak lázat a belőle készült főzetből.

A fa törzsét építészeti célokra használták, míg a rostos gyökérzetéből a megfelelő előkészítést követően ruhát készítenek vagy kosarat fonnak, illetve kötelet gyártanak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük