fbpx

Benedekfű, a sokféle betegség gyógyítója

Benedekfű (Cricus bendictus) sárga virágára leszálló méhecske.

A benedekfű (Cricus bendictus) őshazája a Földközi-tenger partvidékén található. Az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény nemcsak a szárazabb éghajlatot, hanem a száraz talajt preferálja elsősorban. A csöves virágokból álló fészkei mindössze két hónapon keresztül, vagyis júniusban és júliusban virítanak csak sárgán, vagyis csak ebben a két hónapban nyílnak. Nem egy bizalomgerjesztő virágról van szó, mivel a benedekfű nem egy elbűvölő növény, sőt kesztyű nélkül nem is érdemes hozzáérni, mivel a növénynek minden része szőrös, tüskés és szúrós. Népiesen nevezik még áldott bogáncsnak, keserű bogáncsnak, áldottfűnek, áldott bárcsnak, pápafűnek és áldott haloványkának.

A benedekfű meglehetősen gazdag hatóanyagokban, például szeszkviterpén laktonokban, lignánokban, nyálkában, cseranyagokban, gyantában, nikotinsavban, de illóolajat, illetve kálium- és magnéziumsókat is tartalmaz.

A gyógynövényt nagy becsben tartották a középkorban. A benediktinus szerzetesek a termesztésével is megpróbálkoztak – innen ered a latin elnevezése –, mert hittek abban, hogy sok betegséget képes orvosolni. És milyen igazuk volt! A gyógynövény többek között keserűanyagokat tartalmaz, amelyek segítséget nyújtanak azoknak, akik máj- vagy éppen epebántalmaktól szenvednek, de a gyógynövény étvágyjavító és emésztésserkentő hatásokkal is bír. Fokozza a gyomorsav elválasztását és az epefunkciót is előnyösen befolyásolja.

A gyógynövényből készült főzet hatásos lehet nőgyógyászati panaszokra, például erős vérzésre vagy rendszertelen ciklusra. Idegkimerültség esetén is hasznos lehet. A gyógynövény antibiotikus hatással is rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben valaki étvágygerjesztő teát szeretne a gyógynövényből készíteni, akkor nincs más dolga, mint egy teáskanálnyi szárított gyógynövénygyökeret leönteni 2 dl forró vízzel, amelyet hagyjon állni 10-15 percig, aztán a szűrést követően már fogyaszthatja is. Naponta két csészével fogyasszon belőle étkezések előtt, langyos állapotban.

Külsőleg a gyógynövényt fekélyekre lehet felhasználni.

Azok, akik gyomor- vagy bélfekélyben szenvednek, kerüljék el a gyógynövény mindennemű használatát. A gyógynövény túladagolása hányást, gyomorgörcsöt és émelygést okozhat. Ha bármilyen gyógyszert is szed, a gyógynövény használata előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

A likőriparban is hasznosítják, mivel a gyógynövény rendkívül keserű, így különféle gyomorkeserű italokat készítenek belőle.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük