Virágzó benzoéfa (Styrax obassia).

A benzoéfa a Styrax nemzetségbe tartozó fa, amelynek két fajtája ismeretes. Az egyik a sziámi fajta (Styrax tonkinensis), amely legfőképpen Thaiföldön elterjedt, míg a másik a szumátrai faj (Styrax benzoin), amelynek őshazája Szumátra. Mindkét fa kérgéből az úgynevezett benzoéviasz nyerhető ki, amely egy balzsamszerű anyag. Ennek az anyagnak édeskés, kissé egzotikus illata van, ezért a benzoéviaszt ezeken a területeken legfőképpen a templomokban használták, mégpedig füstölőkhöz. Indiában a mai napig is füstölőként használják, de hajat is kezelnek a segítségével és a különféle fertőzések ellen is eredményesen vetik be. Már az ókorban és a középkorban sem volt ez az anyag ismeretlen. Viszont míg az ókorban legfőképpen tömjénnel keverve használták, addig a középkorban olaj formájában vették nagy hasznát.

Más országokban és földrészeken legfőképpen a kozmetikai, a gyógyszer- és az élelmiszeripar használja előszeretettel. A kozmetikai ipar például a parfümök, illatszerek egyik összetevőjeként alkalmazza, de kölnivizek, testápolók és szájvizek egyik alapanyagaként is hasznosítják. Az élelmiszeripar pedig főleg zsírokat tartósít a segítségével.

A sziámi benzoé legfőbb hatóanyagai többek között a benzoesav és a vanillin, míg a szumátrai benzoé szintén benzoésavat és fahéjsavat tartalmaz. Mindkét benzoé kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik. A benzoésav ezen kívül kitűnő gombaellenes hatással is bír.

A 100% tisztaságú benzoéfa-illóolaj kifogástalan terápiás hatásokkal rendelkezik. Az illóolaj nem más, mint a fa törzséből kinyert gyanta, pontosabban az abból kinyert alkoholos kivonat.

Az illóolaj kedvező hatással van az emésztésre, de az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol, hiszen nyugtató hatással is rendelkezik. Édes illata elősegíti a teljes ellazulást és még a felgyülemlett feszültséget is oldani képes. Elősegíti a mély, pihentető és a teljes regenerációt biztosító alvást, mindemellett vizelethajtó hatása is ismeretes. Az illóolaj csökkenti a kialakult gyulladásokat és sejtregeneráló hatással is bír. Éppen ezért javasolható bőrgyulladások és ekcéma kezelésére is. A benzoéfa-illóolaj a sebek gyógyítója, illetve a száraz, kicserepesedett bőrt is orvosolni tudja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*