fbpx

Bor – élvezeti méreg vagy természetes orvosság?

Üvegpohárban lévő vörösbor, mellette nagy fürt szőlő.

Az emberek jó része nem szeretne lemondani egy pohár finom borról, amit esténként vagy egy ízletes étel mellé fogyaszt. De tulajdonképpen hogy jön össze a bor az egészségünkkel? Hasonló élvezeti méregről van szó, mint minden más alkoholos ital? Vagy a bor még gyógyhatással is rendelkezik?

Ha egy kicsit visszamegyünk a történelembe, akkor hamar arra a következtetésre jutunk, hogy a régi időkben a bort orvosságként is alkalmazták. Valami tehát kell, hogy legyen a szóbeszédben, miszerint napi egy pohár bor meghosszabbítja az ember életét. Ennek magyarázata egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogy elsőre gondolnánk. Főleg a piros szőlő – amelyből értelemszerűen a vörösbor készül – rendelkezik a héjában nagy koncentrációban fenolokkal. Ezek a védőanyagok védik a növényt a káros környezeti hatásoktól és az állati kártevők támadásaitól. Rájöttek azonban, hogy nemcsak a növényt, hanem az embert is képesek hatékony védelemben részesíteni. A fenolok többek között a szív- és érrendszeri panaszoknál, valamint a bélbetegségeknél fejtenek ki nagyon pozitív hatást a szervezetre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

De ez még nem minden. Egy bizonyos fenol, amely szintén a borszőlőben van jelen, tudományos vizsgálatok szerint jelentős rákellenes hatással is rendelkezik. Gátolja a szabad gyökök képződését, és így antioxidánsként hat az emberi szervezetben. Az orvostudomány azt tervezi, hogy a rezveratrolt – így hívják ezt az anyagot – kivonják a szőlőből, és a jövőben gyógyszerként alkalmazzák a kemoterápia mellé rákos betegeknél.

Nem csak daganatnál hatékony azonban ez a „csodaanyag”. Kutatók felfedezték, hogy speciális géneket aktivál az emberi szervezetben, és sejtreparáló funkcióval rendelkezik. Szakértők ezzel kapcsolatban az „anti-aging gén” aktiválásáról beszélnek.

Aki most azt hiszi, hogy szabad utat kapott a bor mértéktelen fogyasztásához, az téved. Az összetevők optimális hatása csak akkor bontakozik ki, ha az alkoholos italt mértékkel fogyasztjuk, tehát például esténként egy pohárral. Mértéktelen fogyasztásnál a negatív tényezők kerülnek túlsúlyba.

  1. A régi tapasztalatok felhasználása nagyon sok esetben helyettesítheti a gyógyszereket, mellékhatások nélkül.

  2. Pávics László

    Ez a tájékoztatás rendkívül okos , mert egész bíztos hogy jó hatással van a szervezetre egy pohár bór !

  3. Szakál Béla

    Az Én Nagypapám,kb 1litert megivott naponta a határban,amikor dolgozott.96 évig élt Soha nem volt,ittas éllapotba,minddig mértekkel ivott!

  4. Pingback: A szőlőmag ereje | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük