fbpx

C-vitaminban gazdag paprika

Különféle színű és formájú paprikák egymás mellett az asztalon.

Paprika vásárlásakor a bőség zavarával találkozhatunk, mert ez az egészséges zöldség a legkülönfélébb variációkban kapható. Piros, narancssárga, sárga vagy zöld – már színekben is nagy a választék. Ehhez jönnek a különböző formák: dundi és kerek, vagy hosszúkás és karcsú. Ízben is különböznek egymástól a paprikafajták, van azonban egy közös dolog is bennük: a paprika egészséges, mert kevés kalóriát és sok vitamint tartalmaz.

Egészséges és finom

A paprika különböző színei a zöldség érettségi fokát tükrözik vissza. De mindegy, hogy piros, sárga vagy zöld, a paprika összetevői nem sokban különböznek egymástól. Minden paprika kalóriaszegény, de nemcsak ezért egészséges, hanem a hatóanyagai miatt. A paprika nagy mennyiségű káliumot, magnéziumot, cinket és kalciumot tartalmaz. Ezen felül gazdag vitaminokban: az A- és B-vitaminok mellett különösen sok C-vitamin van benne. A piros színű paprika C-vitamin-tartalma különösen magas: míg 100 gramm zöld paprika mintegy 140 mg C-vitamint tartalmaz, a piros paprikánál ez 400 mg. Ezzel a paprika a C-vitaminban leggazdagabb élelmiszerek közé tartozik.

A paprika további összetevői

A paprikában ezen kívül flavonoidok és karotinok találhatók. A flavonoidok antioxidáns hatással rendelkeznek, és így nagy hatással vannak az ember egészségére. Gyökfogóként működnek a szervezetben, és csökkentik bizonyos betegségek rizikóját. Fokozott flavonoidbevitelnél például csökken a veszélye, hogy szív- és érrendszeri betegségben halálozunk el. A karotinok elsősorban a színes gyümölcsökben, zöldségekben fordulnak elő, és antioxidánsként szintén sejtvédő hatásúak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Paprika mint gyógyszer

A paprikát már az amerikai őslakosok is használták orvosságként, többek között artrózis elleni szernek alkalmazták. Ma lumbágó vagy migrén ellen szoktak bevetni kapszaicintartalmú termékeket. (A kapszaicin a paprika erősségéért felelős anyag.) Magas C-vitamin-tartalma miatt a paprika ezen kívül segít a szívinfarktus megelőzésében és a keringési zavarok javításában.

A paprika nagy családja

A paprika a burgonyafélék családjába tartozik, így szoros rokonságban áll a paradicsommal, a padlizsánnal és a burgonyával. Míg azonban a burgonyánál a föld alatt fejlődő gumót használjuk fel, a paprikánál a termést szedjük le. A paprika családjába tartozik a pepperoni és a chilipaprika is. Általában megkülönböztetjük a magas kapszaicintartalmú fűszerpaprikát és a kevés kapszaicint tartalmazó zöldpaprikát. A paprika eredetileg Dél-Amerikából származik, a Brazília és Bolívia közötti területről. A madarak révén a paprika idővel egészen Közép-Amerikáig elterjedt. Mexikóban bizonyítékokat találtak arra, hogy a paprika itt már Krisztus előtt 7000 körül haszonnövényként szolgált. Ezt a növényt ma már világszerte termesztik.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük