Kifeljett hernyógomba (Cordyceps sinensis) egy fej brokkoli előtt.

A távol-keleti orvoslásban több ezer éve jelen van a tömlősgombák törzsébe tartozó Cordyceps sinensis. Roboráló, életerő-fokozó és potencianövelő hatása miatt alkalmazták leginkább. A formája után hernyógombának is nevezett Cordyceps sinensist nem mindennapi életformája egészen különlegessé teszi. A Cordyceps nemzetség minden faja élősködő.  Elsősorban magas hegyekben találhatjuk meg őket, Tibet és Kína hegyeinek 3500 méteres magasságán. E gomba túlélési képessége páratlan. Életmódjának különlegessége abban rejlik, hogy biológiai ciklusa egyik részében gombaként, másik részében “szinte” rovarként él. Miután a spóráit kibocsátotta, azok megtelepednek valamilyen, a környezetében élő rovar lárváin. A lárva beássa magát a földbe, és a gombafonalak ekkor növekedésnek indulnak. Szabályosan beszövik a lárva testét, a tápanyagokat pedig a gomba kiszívja a gazdatestből. A lárvaburokban telelve várja meg a tavaszt, amikor a felszínre törve a ciklus újra kezdődik.

A nyugati világ csak a 16. századtól használja a gombákat gyógyításra. Manapság egyre többen fedezik fel immunerősítő, vitalitást fokozó hatásukat. Robbanásszerű érdeklődés kezdte övezni a cordycepst, amikor 1993-ban a Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon a kínai sportolók kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Azóta is kiemelt erősítő- és teljesítményfokozó szer az aktív sportolók körében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mit tud a cordyceps?

A cordyceps egy adaptogén, ami azt jelenti, hogy a belső elválasztású mirigyekre hatva képes módosítani a szervezet reakcióit. Ez leginkább egy harmonizáló, optimalizáló hatást jelent, ami az immunrendszer esetében úgy érvényesül, hogy a gyenge immunműködést stimulálja, erősíti, a túlzott működést pedig visszafogja anélkül, hogy káros mellékhatásai lennének. Így bátran alkalmazható olyan autoimmun betegségek esetén is, mint a szkleroderma, vagy a reumás ízületi gyulladás. Az adaptogén növények elősegítik a szervezet külső hatásokhoz való alkalmazkodását (adaptálódását), harmonizálják a szervek működését.

A cordyceps kiválóan hat a gyulladásos folyamatokra, továbbá természetes antibiotikumként működve a bakteriális fertőzéseket gyógyítja. Szabályozza a máj, a vese és a tüdő működését.

A szervezet méregtelenítő folyamatait is hatékonyan segíti, tisztító kúrák során kifejezetten javasolt a szedése. A sugár- és kemoterápia káros hatásait is képes enyhíteni, és mivel serkenti a fehérvérsejtek aktivitását, ezáltal gátolja a daganatok kialakulását.

Erős antioxidáns hatását annak is köszönheti, hogy növeli az ATP-termelést. Az ATP-molekulák a sejtek anyagcsere-folyamatain belül az energiaszállításért felelősek, így az energikus közérzet és az általános erőnlét elsődleges biztosítói.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*