Fekete nadálytő és a belőle készült kenőcs.

Ezt a gyógynövényt mindenkinek meg kell ismernie, hiszen számtalan betegséget és egészségügyi problémát orvosolhatunk a segítségével. Fekete nadálytőből készíthetünk borogatást, pakolást, fürdőt, kenőcsöt és tinktúrát.

A fekete nadálytőből készített pakolás csökkenti a reumás fájdalmat, de köszvény és visszérfekély esetén is segítséget jelenthet. Hogyan készítsük el? A gyógynövény alaposan megmosott és kiszárított gyökerét finomra kell darálni, őrölni, majd néhány csepp olívaolajjal és annyi vízzel kell elkeverni, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk. Ezt kell a beteg testrészre rásimítani, majd erre egy gézlapot helyezni és bekötözni. Pép helyett kenőcsöt is lehet készíteni. Régebben zsírral készítették, de aki idegenkedik tőle, akkor ezt helyettesítheti tiszta, illatmentes, bioboltból vásárolt sheavajjal is. Vízgőz fölött melegítsen meg 200 gramm sheavajat, miután 3-4 fekete nadálytő gyökerét alaposan megmosta és felaprította. A gyógynövénygyökeret helyezze a felmelegített sheavajba, majd tegyen rá egy fedőt és hagyja így egész éjszakára. Másnap melegítse meg ismét az elegyet, majd szűrje le, de próbálja meg a gyógynövényt is kicsit kipréselni. Majd töltse kis tégelybe az így kapott, házilag készített kenőcsöt, amellyel szintén bekenheti a fájdalmas testrészt. Tárolja hűtőszekrényben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényes borogatás és a fürdő szintén a reuma és a köszvény okozta kellemetlen panaszokat enyhíti eredményesen. A fürdőhöz szedjen le és mosson meg 300 grammnyi feketenadálytő-levelet, majd áztassa azt egy egész éjszakán keresztül három liter hideg vízben. Másnap forralja fel a gyógynövényes vizet, szűrje le és adja a fürdővizéhez. A borogatást is nagyon egyszerű elkészíteni. Mossa meg alaposan néhány fekete nadálytő levelét, majd kicsit nyomkodja meg azokat. Ezt követően helyezze azt a fájó testrészre.

A gyógynövényből készült tinktúra szintén csillapítja a reuma okozta kellemetlen tüneteket, de ízületi duzzanat esetén is segítséget jelenthet. Hogyan készíthetjük el? Mosson meg alaposan egy maréknyi gyógynövénygyökeret, majd darabolja fel azokat. Tegye az egészet egy befőttesüvegbe, majd öntse le annyi alkohollal, amennyi ellepi. Helyezze az üveget napos helyre. Három hét múlva szűrje le az üveg tartalmát, majd öntse kisebb üvegcsébe a tinktúrát, amellyel a fájdalmas testrészt kell bedörzsölni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*