Cukorbetegség ellen kakaó, kókuszolaj és wakame

Kakaó

A kakaó nemcsak az érzékek számára élvezet, hanem a cukorbetegeknek is hasznára lehet. Egy olasz tanulmány szerint a keserű csokoládé csökkenti az inzulinrezisztencia kockázatát. Ez a magas arányú flavonoidoknak köszönhető, amelyek a tejcsokoládéban és a fehér csokoládéban alig, vagy egyáltalán nincsenek jelen.

Ennek ellenére ne nevezzük ki a keserű csokoládét az egészség garanciájának. Bár hébe-hóba egy darab jó minőségű étcsokoládé minden bizonnyal jobb választás, mint néhány más cukros és zsírban gazdag édesség, a nassolóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ez a fajta csokoládé is tartalmaz finomított cukrot. A legtöbb flavonoid a feldolgozatlan nyers kakaóban, illetve az ipari cukor hozzáadása nélkül készült nyers csokoládéban található.

Kókuszolaj

A kókuszolaj egyre inkább kilép más sokat dicsért növényi olajok árnyékából. Az olíva- vagy napraforgóolajjal ellentétben például a kókuszolaj nem hosszú láncú, hanem közepes szénláncú zsírsavakból tevődik össze. Ez a különleges molekulaszerkezet csökkenti a cukorbetegség rizikóját, mert a kisebb közepes szénláncú molekulák lebontásához a sejtjeinknek nincs szükségük glükózra. Az inzulintermelés így nem érintett hátrányosan. Míg más olajok hosszú szénláncú zsírsavjai zsírpárnákként helyezik magukat kényelembe, a kókuszdió antioxidatív, antibakteriális és antifungális zsírsavjai azonnali energiaforrásként állnak szervezetünk rendelkezésére.

Wakame

A tengeri algákat nem mindenki szereti. A cukorbetegség megelőzésére azonban nem árt, ha mégis engedünk a wakame alga esetében, amelyet sok ázsiai fogásban felhasználnak. A wakame Távol-Keletről származik, és elsősorban salátaként, főtt zöldségként vagy miszó levesben fűszeres betétként szolgálják fel.

A cukorbetegséget gátló anyagként japán tudósok a fukoxantin nevű antioxidánst azonosították benne. Ez a barna algákban található színezőanyag elősegíti a májban a DHA (egy omega-3 zsírsav) szintézisét, és így erős dibéteszellenes hatással rendelkezik. Ráadásul a fukoxantin támogatja az UCP1-fehérje zsírégető funkcióját. A szerveket körülvevő zsírszövetek növelik a cukorbetegség veszélyét.

A jódtartalmú alga kilószámra történő fogyasztása helyett azonban – mely terheli a hormonháztartást – sokkal inkább a nagy dózisú fukoxantint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése lehet célravezető. Az ázsiai konyha szerelmeseit természetesen ez ne rettentse el attól, hogy alkalmanként megízleljék a preventív tengeri kincset.