fbpx

Cukorbetegség ellen testedzés

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a sport is szóba kerül, ha a vércukorszintünket akarjuk alacsonyan tartani, és még fogyni is szeretnénk. Az egészség szempontjából a sport és a mozgás mindenkinek jót tesz, ez különösen érvényes a cukorbetegekre. Mielőtt azonban egyszerűen csak elkezdenénk, először tisztázni kell, hogy melyik sportág a legalkalmasabb, milyen fizikai terhelést bírunk, és annak milyen hatásai vannak a vércukorszintre.

A rendszeres mozgás főleg a 2-es típusú diabétesznél nagyon fontos. A fizikai aktivitás révén igen jelentősen javul az inzulinérzékenység. Ha egyúttal a túlsúlytól is megszabadulunk, az pozitív hatással lesz a vércukorszintre. Minél előbb elkezdjük, annál jobb. Hetente egy kevés erőfeszítéssel már sokat elérhetünk. Heti háromszor 30 perc edzés nagyon pozitív hatással lehet az egészségre és a diabéteszre.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy csak némileg változtassuk meg a szokásainkat. A sport fontos, de a megterhelés hamar elriaszthatja az embert. Egyáltalán nem kell határtalan edzéseket teljesítenünk ahhoz, hogy fitten tartsuk magunkat. Nyugodtan menjünk be egy sportüzletbe, vagy nézzünk körül az interneten, és próbáljunk ki modern fitneszkészülékeket.

Ha aztán a mozgás hosszú távon még örömet is okoz, meg fogunk maradni mellette. Még jobb, ha csatlakozunk egy sportos csapathoz, főleg, ha hasonló korúakból áll. Így gyorsabban köthetünk ismeretségeket, ezen kívül jobban kicserélhetjük a tapasztalatainkat, és még kölcsönösen motiválhatjuk is egymást.

Ha az utolsó sporttevékenységünk egy kissé régen volt már, először állítsunk fel egy edzéstervet, és ne kezdjünk azonnal kemény edzésbe. Az idősebb cukorbetegeknek az esetleges szív- és érrendszeri betegségek miatt különösen kell figyelniük a terhelésre. Az egészségünk érdekében pontosan tisztában kell lennünk a vércukorszintünkkel, mielőtt egyáltalán elkezdenénk sportolni, hogy semmiképp se alakulhasson ki hipoglikémia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük