fbpx

Diindolil-metán – a természet csodája?

Káposztafélék egy kosárkából kiöntve a padlóra: zöldkáposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol.

Miközben a gyógyszeripar egyre több civilizációs betegség elleni pirulát dob piacra, a természet újra és újra megdöbbenti a kutatókat a növényi élelmiszerek gyógyerejével. Például a káposztafélékben található diindolil-metán rendszeresen fogyasztva vagy étrend-kiegészítőként szedve nemcsak a hormonfüggő daganatfajták ellen hat, hanem a hormonnal kapcsolatos zavarokra is, mint pl. a premenstruációs szindróma, a változókori panaszok és a prosztatapanaszok.

Káposztafélék a rákprevencióhoz

A zöldségek bőséges fogyasztása régóta természetes fegyvernek számít a rák megelőzéséhez. Különösen a káposztaféléket (brokkoli, kelbimbó, karfiol) kell lehetőség szerint gyakran feltálalni. De mi teszi ezeket a keresztesvirágúakat annyira egészségessé? A daganatgátló növényi festékanyag, a klorofill mellett, amellyel a zöld zöldségfajták rendelkeznek, egy további hatóanyag kerül a tányérra: a diindolil-metán. Ez az erős antioxidáns fellép a szabad gyökök ellen, és természetes védelmet nyújt a sejtkárosodások ellen is. Egy New York-i kutatócsoport a hatóanyag erősségét a mell- és prosztatarák megelőzésében és kezelésében látja.

A diindolil-metán szabályozza a hormonháztartást

Amikor a szervezet lebontja az ösztrogént, keletkeznek mind hasznos, mind káros anyagcsere-melléktermékek (metabolitok). A diindolil-metán elősegíti a hasznos ösztrogén-metabolitok képződését, amelyek antioxidatív tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanakkor csökkenti a potenciálisan káros ösztrogén-metabolitokat, amelyek rizikófaktoroknak számítanak az elhízásra, a mellrákra és a méhrákra. A premenstruációs szindrómának nevezett tünetegyüttes is – mely hangulatingadozásokban, mellfájdalomban és hiányzó szexuális vágyban fejeződik ki – összefüggésben áll a káros ösztrogén-metabolitok túlsúlyával.

A diindolil-metán enyhíti a változókori panaszokat

A diindolil-metán sokat ígérő természetes szernek számít a változókori panaszok ellen is. A menopauzában lévő nők gyakran szenvednek az ebben a fázisban tipikus hormonzavarok tüneteitől, mint a mellfájdalom, hőhullámok, nyugtalanság, alvászavarok és hangulatingadozások. A diindolil-metán azonban nem csak az ösztrogén-anyagcserét optimálja és a rákkeltő melléktermékeket minimalizálja. Egy jól működő hormon-anyagcsere csökkenti a zsírpárnákat is. A kiegyensúlyozott hormonszint ugyanis többek között az éhségérzetet is szabályozza. Adjuk le a kilókat ezért brokkolival, karfiollal és más káposztafélével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A diindolil-metán hőérzékeny – a káposztaféléket ezért lehetőleg nyersen együk

Hetente többször integráljuk étrendünkbe a káposztaféléket, és így készüljünk fel a hormonokkal kapcsolatos panaszok ellen. Ahhoz, hogy a teljes hatásból profitáljunk, fontos, hogy a káposztaféléket lehetőleg nyersen vegyük magunkhoz. Ha megfőzzük, a hőérzékeny hatóanyag a felére csökken. Apróra vágva vagy lereszelve salátaként vagy mártogatóssal ízletes finomságokat készíthetünk nyers káposztafélékből.

  1. Az egész családom azon nevet, hogy folyton ezeket a zöldségeket fogyasztanám, pedig csak most olvasom a cikket. Lehetséges, hogy a szervezet tényleg “tudja” mire van szüksége? 🙂

  2. Pingback: A demencia öt jele | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.