fbpx

A férfiak és a változókor – mi is történik pontosan?

Jóképű, 40 év körüli férfi mosolyog a kamerába, állát kezére támasztva.

Nemcsak a nőket, hanem bizony a férfiakat is utoléri a változókor. Ha egy férfi változókorba lép, ezt néhány jelentkező tünetről fel lehet ismerni. Ezek egyesével, vagy kombinálva is előfordulhatnak. Ha még hormonhiány is fennáll, a tünetek még fel is erősödhetnek. A férfiaknál a változókort andropauzának, androgénhiánynak vagy andropéniának is nevezik.

A férfi szervezete az élet során különböző változásokon megy keresztül. Pubertáskorban következik be a nemi érés, amely a 11. és a 15. életév között történik meg. Ez a férfi külső megjelenésén is egyértelmű. Mélyebb lesz a hangja, megtörténik az intim terület szőrösödése, és az egész testen erősebb szőrzet alakul ki. Ezen kívül jelentős növekedés is megfigyelhető, a kisfiú férfivá lesz.

A tesztoszteron hormon mint a nemi érés és a változókor oka

A nemi hormon, a tesztoszteron termelődése a 30. életévig folyamatosan nő. 40 éves korig a tesztoszteronszint nagyjából ugyanakkora, tehát nem növekszik. 40 éves kor után abból indulhatunk ki, hogy évente két százalékkal csökken a hormon szintje. A férfiak gyakran 40 és 45 éves kor között érzékelik a változókor tüneteit. Ezek a tünetek általában a motiválatlanság és gyengeségérzés. A rendkívüli ingerlékenység, belső nyugtalanság és érzelmi ingadozások is következmények. Sajnos sok férfi számol be a koncentráció és az izomerő csökkenéséről. Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is jelentkezhet fokozott verejtékezés, súlynövekedés vagy alvászavarok. Ezek a tünetek egyértelmű jelei az alacsony tesztoszteronszintnek és a változókor kezdetének.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A férfi változókor gyakran teljesítményromlással jár

Az 50 és 60 éves férfiak alkotóerejük teljében vannak. Rendszerint ebben a korban érik el családi és szakmai sikereiket. Ettől a kortól a férfiak egyre inkább elkezdik észrevenni az említett tüneteket a teljesítményben. Gyakran nehéz belátni, hogy elmúlt az az idő, amikor a teljesítményükkel és erejükkel lehetett kitűnni. A legtöbb férfi ezt nagyon rosszul viseli, és előfordulhat, hogy az urak fölöslegesnek és haszontalannak érzik magukat. Bár az említett tünetek rendszerint változókorra utalnak, nem árt egy alaposabb kivizsgálás, hogy a súlyosabb betegségeket kizárhassuk. A tünetek mögött ugyanis állhat daganat, máj- és vesebetegség, vagy egyéb betegségek is.

 1. Mészáros Mihály

  Időskori merevedési zavar esetére van e hatékony homeopátiás gyógyszer????

 2. Időskori merevedési zavar esetére van e hatékony homeopátia vagy is gyógyszer vagy forduljon orvoshoz és melyikhez .Nagyon szeretném tudni a barátomnak Köszönöm a segítségét .

 3. 50 éves elmúltam, 3 éve volt instabil anginám, mely után 2 db. stentet tettek két érszakaszba.Sokszor küzdök merevedési problémával, mely olyan szintre jutott, hogy már igazából nem is kívánom a szexet. Kék pirulát ill. hasonló hatású gyógyszert nem szedhetek.Lehetséges-e valamilyen alternatív gyógyszer, melynek mellékhatása nincs a szívre?
  Köszönöm előre is válaszát.

  1. Tibor én a maca gyökér port szedem évek óta és nekem bevált bár nem tudom hogy szíves szedheti e.

 4. Pingback: Diindolil-metán – a természet csodája? | Gyógyszer Nélkül

 5. Pingback: Milyen változókori panaszok léphetnek fel? | Gyógyszer Nélkül

 6. Hajdú Gábor

  A homeopátiás gyógyszer, sajnos nem jó semmire! Tapasztatból tudom, csak a Viagra, segített.Voltam orvosnál de amit fel irt drága pénzért semmit nem használt!!Pedig borsos ára volt!

 7. Urakok! Bár én még csak 37 vagyok, viszont rengeteget éjszakázom az utóbbi években emiatt kevés a melatonin. Mindegy ha majd utánnajárnak rájönnek, hogy a melatonin szabadítja fel a tesztoszteront. Én is küzdöttem az alváshiány miatt merevedési problémákkal, de vettem bio-melatonint a gyógyszertárban (vénynélküli kb 5 ezer ft egy dobozzal) amióta hetente 2-3 szemet beszedek lefekvés előtt amikor tudom, hogy csak kevés időm lesz aludni, nincsenek ilyen gondjaim,és az aspartamos ólcsó lötyi üdítők is dobtak a dolgon. Mivel nem vagyok szakértő sem orvos, csak a saját tapasztalatomból annyit mondhatok, hogy próbálják ki, és figyeljenek oda arra, hogy az alsó hastájék és a combok azért legyenek rendesen tornáztatva legalább hetente 1x a vérkeringés miatt!

 8. Azért az is elég borzalmas, amikor egy rendezett anyagi körülményekkel rendelkező klimaxos 53 éves férj, hirtelen faképnél l akarja hagyni a családját, mert ő most éppen máshogy akar élni, és hirtelen válni akar, holott állítólag nincs harmadik. Csak éppen most ez jött rá. Úgyhogy ebben az életszakaszban, a külső megfog, a belső megtart, a jó sex összeláncol, nem működik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.