Friss, egészséges zöldségek egy tálon, paprika, brokkoli, káposzta.

A zöldségek és a gyümölcsök még mindig az élvonalban állnak, amikor az egészséges táplálkozásról beszélünk. Ezek a táplálékok olyan tápanyagokat, többek között fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek elősegítik az egészség fenntartását és a betegségek elleni maximális küzdelmet.

A dohányzás nagyon káros az egészségre

A dohányzás rendkívül káros az egészségre nézve, hiszen nemcsak a C-vitamin-raktárakat meríti ki, hanem csökkenti a kollagént és negatívan hat a kollagénszintézisre is, ezért van az, hogy egy dohányos bőre sokkal ráncosabb és sokkal hamarabb mutatja az öregedés jeleit, mint egy nemdohányzóé.

A szabad gyökök és a C-vitamin

A szabad gyökök sejt- és DNS-károsító hatással rendelkeznek. A szabad gyökök elszaporodása rendkívül veszélyes, hiszen oxidatív stresszt okoznak, ez a hatás pedig oka lehet a súlyos, rákos megbetegedések kialakulásáért. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely segít bennünket megvédeni a szabad gyökök sejtkárosító hatásaitól.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Miért olyan egészséges a piros paprika?

Egyrészt azért, mert nagyon sok C-vitamint tartalmaz, másrészt azért, mert likopinben is rendkívül gazdag. A likopin egy olyan antioxidáns, amely segítséget jelenthet számos rákos megbetegedés, különösen a tüdő- és a prosztatarák megelőzésében. Mindezeken kívül luteinben és zeaxantinban is gazdag, amelyek a szem egészségre vannak pozitív hatással.

A sütőtök tápanyagai

A sütőtök is nagyon egészséges, hiszen számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek hasznosak a betegségek megelőzésében. A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, káliumot, E-vitamint, de B6-vitaminban és magnéziumban is rendkívül gazdag. Olyan fitotápanyagban is bővelkedik, mint a béta-karotin. A lutein és a béta-karotin pedig nagymértékben segíthet a makuladegenerációval szembeni eredményes küzdelemben. Mivel mindhárom antioxidáns vitamint tartalmazza, vagyis van benne A-, C- és E-vitamin is, így a bőr egészségét is védi.

A grépfrút is tele van antioxidánsokkal

A grépfrút is nagyon sok antioxidánst tartalmaz, többek között A- és C-vitamint. Ezen kívül limonén és likopin is nagy mennyiségben van benne, amelyek nagyon hasznosak a rákos sejtekkel szembeni védekezésben. A likopinben gazdag táplálkozás férfiaknak is javasolt, hiszen ha valaki rendszeresen fogyaszt likopinben gazdag táplálékokat, úgy jelentősen csökkenhet a prosztatarák kialakulásának a kockázata.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*