fbpx

Egy csodaszer – D-vitamin

Valaki két ujja között egy D-vitamin kapszulát tart az ég felé.

A D-vitamin egy olyan prohormon, amely nemcsak a kalcium- és a csontanyagcserében vesz aktívan részt, hanem más fontos funkciókat is betölt.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében, hiánya pedig számos betegség kialakulásához vezethet. Ilyen például a megfázás, az influenza, a krónikus betegségek, a szívelégtelenség és a rákos megbetegedések. Éppen ezért nagyon fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a szervezetünk D-vitamin-szintjére.

A D-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a foszfor és a kalcium felszívódásában. Felveszi ezeket a tápanyagokat, majd a csontokhoz szállítja azokat. Ez a vitamin nem csupán a csontok megerősítésében vesz aktívan részt, hanem az izmok megerősítésében is.

A D-vitamin az egészséges immunrendszert is biztosítani tudja, ami csökkenti az olyan fertőzések gyakoriságát, mint az influenza vagy a megfázás. A D-vitamin gátolhatja az olyan autoimmun betegségek kialakulását is, mint a lupusz vagy a szklerózis multiplex.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A krónikus gyulladás számos betegség kialakulásához vezethet. A D-vitaminra a gyulladás csökkentésében is számíthatunk, illetve kiemelkedő szerepe van az izomfájdalom és az izomgyulladás mérséklésében is.

A megfelelő D-vitamin-szint védelmet jelenhet a cukorbetegség, a hiperglikémia és az inzulinrezisztencia ellen. Ha rendszeresen odafigyelünk a D-vitamin-szintünkre és pótoljuk ezt a vitamint, akkor a hasnyálmirigy is képes lesz ellátni a feladatait, azaz az inzulin előállításának és kiválasztásának a funkcióját. Ilyenformán láthatjuk, hogy a D-vitaminnak mennyire fontos szerepe van a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A D-vitamin a magas vérnyomás csökkentésében is aktívan részt vesz, ezzel pedig a különféle szívbetegségek kialakulása ellen védelmezhet bennünket. A cukorbetegség mellett tehát egy másik krónikus betegség kialakulása ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben odafigyelünk a D-vitamin-bevitelünkre.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk, egy laborvizsgálatot érdemes elvégeztetni. A D-vitamin szintjének megállapítása szakorvos feladata, mint ahogyan ő határozza meg azt is, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk az egyes évszakokban.

 1. Lajosné Dr Balogi

  Örülök a cikknek, mert végre elismerik mennyire fontos. Több éve szedem nagy adagban telen, nyáron egyaránt. A d vitm szintem ennek ellenére is egy középértéken van. Bátran szedjék! Én napi 6000 Ne szedek, de a covid alatt napi 9-12-15ezret is szedtem.

  1. Zana Ákos

   Mintha én írtam volna e sorokat.
   Az én családom is nagy adagban fogyasztja.
   6000-14000 NE naponta.Sajnos a covid így is utólért minket és a cukrom sem a legjobb.
   Persze több mást is kellene szedni a hasznosuláshoz.

 2. Zoltánné Marika Németh

  Tisztelt Dr Balogi Lajosné. Kérdésem, 6000 NE- hez mennyi db tabletta szükséges??

 3. Szuhay Péter

  A tablettás D vitamint én inkább csak télen, meg persze a nagy járvány idején szedtem. Nyáron csak kimegyek a napra ás termelem magamnak. Nem véletlen hogy tavasz végétől ősz közepéig minden jobb és könnyebb: a Nap kell mindnyájunknak. Legfeljebb az a gond, hogy ugyanaz az UV-C sugárzás, ami működteti a D vitamin termelést okozza a bőrrákot is, ha túlzásba visszük a napozást.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük