Zöld, friss babérlevelek egy kisebb bambusztálban.

A nemes babért (Laurus nobilis) már az ókorban és a középkorban is nagy becsben tartották. Azonban míg az ókorban a gyógyítás istenének áldozták, addig a középkorban fűszer- és gyógynövényként használták. A babér levele ma sem ismeretlen a háziasszonyok számára, hiszen rengeteg ételt megízesíthetünk a segítségével. A magyar kereskedelembe annak odején Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból jutott el hozzánk. A nemes babér a babérfélék családjának egyik jeles képviselője, magyarul közönséges babérnak nevezzük. Egyes tájakon egyéb elnevezéssel is illetik, mint például albertlevél, szagoslevél, illatfa, illetve bürbérfa.

A nemes babér a Földközi-tenger partvidékén őshonos, ahol nemcsak fűszer- és gyógynövényként, hanem dísznövényként is ismeretes. Nem csoda, hiszen a babérfélék családjának neves képviselője márciusban és áprilisban hozza csodaszép, csomókban nyíló aranysárga virágait. Amikor egy-egy helyen több babér is éldegél, akkor nagyon szép látványt nyújt virágzás idején ez az örökzöld növény. Nemcsak a virágai miatt, hanem a hosszúkás, kemény és lándzsaformát öltő levelei és a húsos, tojásdad termése miatt is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényből készült főzet elősegíti az emésztést és csillapítja a gyomor fájdalmait. A nemes babér étvágyjavító és vizelethajtó tulajdonsággal is bír. A reuma okozta kellemetlen tüneteket is csillapítani képes. A gyógynövény olaját a kozmetikai ipar használja fel.

A nemes babért felhasználhatjuk levesek, burgonyaételek, tojásételek, babból, halból készült ételekhez, de paradicsomos ételeket is megízesíthetünk vele. Megfűszerezhetünk vele főzelékeket, szószokat, mártásokat és sülteket. A háziasszonyok gyakran használják a babért savanyúságok, káposzta, uborka, tök, illetve zöldparadicsom eltevésénél. Érdemes a zöld színű, aromás leveleket felhasználni, de ha túl sokat szórunk belőle az ételeinkbe, akkor az ételnek kesernyés, élvezhetetlen lesz az íze.

Mi is ültethetünk nemes babért, amely jól bírja a nyírást és akár sövényt is nevelhetünk belőle. Ez az illatos, kisebb méretű örökzöld fa nagyon kedveli a naposabb, melegebb fekvésű területeket, sőt akár még a tűző napot is elviseli. Hazánkban a középkorban babona is fűződött a nemes babérhoz. Gyakran ültették kisebb dézsába, amelyet a bejárati ajtóhoz helyeztek el, abban bízva, hogy védelmet élvezhetnek általa a villámcsapás ellen.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Gergelics Zsóka

    Igen, mi is ültethetünk, de a cikkben írt javaslat ellenére sövénynek nem igazán célszerű nevelni a mi klímánkon. Mediterrán növény lévén teleltetni szükséges, különben elfagy.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*