fbpx

Egy rejtelmes betegség: myalgiás encephalomyelitis

Krónikusfáradtság-szindrómában szenvedő emberke, kinek a hátából piros vezeték lóg ki, melyet töltőre lehet tenni.

A myalgiás encephalomyelitis, a krónikusfáradtság-szindróma (ME) számtalan tünettel járhat együtt. A szimptómák között fellelhető a kimerültség, az izomfájdalmak, a viszkető bőrkiütések, a mellkasi fájdalmak, a végtagizmok rángatózása, a verejtékezés, a hidegrázás, a láz, a látászavarok, a fülcsengés, a fejfájás, a hányinger, a gyomorproblémák és az álmatlanság. Mintha még ez nem lenne elég, a betegnek gyakran megduzzadnak a nyirokcsomói, gyakran kínozza őt vizelési inger és kellemetlen testszagot áraszthat magából. Mivel rengeteg tünete van a betegségnek, így meglehetősen nehéz felismerni azt. Amikor a betegséget egyre többen kapták el, akkor a médiában a „ficsúrnátha” nevet aggatták rá, mivel elsősorban fiatal, életerős fiúk szenvedtek leginkább benne.

A tünetek valamilyen vírusfertőzés után jelentkeznek. Maga a vírusfertőzés is legyengíti a beteget, de a myalgiás encephalomyelitis miatt sokszor még arra sem érez energiát a beteg, hogy felkeljen, így előfordulhat, hogy hosszú napokig az ágyat nyomja. A betegség előidézője lehet még a testi vagy érzelmi stressz, persze a különféle vírusokon kívül. A betegeknél előfordulhatnak még immunrendszeri és izomelváltozások is.

A betegséget hazánkban nem igazán fogadják el még különálló kórképnek. Sokan úgy vélik, hogy a myalgiás encephalomyelitis kialakulásának oka az immunrendszer hiányos működése. Sok betegnél a Candida albicans nevű gombát is sikerült kimutatni. Ezért érdemes a táplálkozást kissé megreformálni – amennyiben valakinél felbukkanna ez a betegség –, és a feldolgozatlan, adalékanyag-mentes táplálékokat előnyben részesíteni. Mivel egyes ételek is súlyosbíthatják a tüneteket, így érdemes táplálkozási naplót vezetni, hogy kiderüljön, melyik ételt érdemes kiiktatni az étrendből. Az immunrendszer megerősítésére kell törekedni. Ezt többek között meg lehet tenni ásványi anyagok és vitaminok pótlásával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A betegség leküzdésében a fitoterápia is sokat segíthet. Egyes gyógynövények, mint például az orbáncfű vagy a vasfű segítenek ellazulni, de emellett energiával és életerővel töltik fel a testet. Az aromaterápiát is be lehet vetni a gyorsabb gyógyulás érdekében. A levendulaolaj nem csupán az illatával varázsolhat el bennünket, hanem meg is nyugtat, illetve hatásos lehet fáradtság és gyengeség esetén, de még a fájdalmat is képes elmulasztani. A gyógyulás érdekében más olajokat is ki lehet próbálni. A narancsolaj például javítja a hangulatot, a citromolaj levendulaolajjal keverve a pihentető alvást segíti elő. Az olajokat a fürdővízbe kell csepegtetni. A nyugtató fürdő után azonban mindenképpen a pihentető alvásnak kell következnie.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.