Krónikusfáradtság-szindrómában szenvedő emberke, kinek a hátából piros vezeték lóg ki, melyet töltőre lehet tenni.

A myalgiás encephalomyelitis, a krónikusfáradtság-szindróma (ME) számtalan tünettel járhat együtt. A szimptómák között fellelhető a kimerültség, az izomfájdalmak, a viszkető bőrkiütések, a mellkasi fájdalmak, a végtagizmok rángatózása, a verejtékezés, a hidegrázás, a láz, a látászavarok, a fülcsengés, a fejfájás, a hányinger, a gyomorproblémák és az álmatlanság. Mintha még ez nem lenne elég, a betegnek gyakran megduzzadnak a nyirokcsomói, gyakran kínozza őt vizelési inger és kellemetlen testszagot áraszthat magából. Mivel rengeteg tünete van a betegségnek, így meglehetősen nehéz felismerni azt. Amikor a betegséget egyre többen kapták el, akkor a médiában a „ficsúrnátha” nevet aggatták rá, mivel elsősorban fiatal, életerős fiúk szenvedtek leginkább benne.

A tünetek valamilyen vírusfertőzés után jelentkeznek. Maga a vírusfertőzés is legyengíti a beteget, de a myalgiás encephalomyelitis miatt sokszor még arra sem érez energiát a beteg, hogy felkeljen, így előfordulhat, hogy hosszú napokig az ágyat nyomja. A betegség előidézője lehet még a testi vagy érzelmi stressz, persze a különféle vírusokon kívül. A betegeknél előfordulhatnak még immunrendszeri és izomelváltozások is.

A betegséget hazánkban nem igazán fogadják el még különálló kórképnek. Sokan úgy vélik, hogy a myalgiás encephalomyelitis kialakulásának oka az immunrendszer hiányos működése. Sok betegnél a Candida albicans nevű gombát is sikerült kimutatni. Ezért érdemes a táplálkozást kissé megreformálni – amennyiben valakinél felbukkanna ez a betegség –, és a feldolgozatlan, adalékanyag-mentes táplálékokat előnyben részesíteni. Mivel egyes ételek is súlyosbíthatják a tüneteket, így érdemes táplálkozási naplót vezetni, hogy kiderüljön, melyik ételt érdemes kiiktatni az étrendből. Az immunrendszer megerősítésére kell törekedni. Ezt többek között meg lehet tenni ásványi anyagok és vitaminok pótlásával.

A betegség leküzdésében a fitoterápia is sokat segíthet. Egyes gyógynövények, mint például az orbáncfű vagy a vasfű segítenek ellazulni, de emellett energiával és életerővel töltik fel a testet. Az aromaterápiát is be lehet vetni a gyorsabb gyógyulás érdekében. A levendulaolaj nem csupán az illatával varázsolhat el bennünket, hanem meg is nyugtat, illetve hatásos lehet fáradtság és gyengeség esetén, de még a fájdalmat is képes elmulasztani. A gyógyulás érdekében más olajokat is ki lehet próbálni. A narancsolaj például javítja a hangulatot, a citromolaj levendulaolajjal keverve a pihentető alvást segíti elő. Az olajokat a fürdővízbe kell csepegtetni. A nyugtató fürdő után azonban mindenképpen a pihentető alvásnak kell következnie.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*