Tamarind, egy érdekes trópusi gyümölcs.

A tamarindot indiai datolyának is nevezik, melynek őshazája Afrikában van, de aztán Indiában is meghonosodott. Később aztán egyre több trópusi országban is feltűnt ez az érdekes kinézetű növény. A trópusi fán hüvelytermések fejlődnek, amelyeket ha kibontunk, pépes vörösesbarna húst találunk. A gyümölcshús az ízlelőbimbók számára még a kellemes kategóriába sorolható, kissé savanykás.

A tamarinban csupán kétféle vitamin – A- és C-vitamin – lelhető fel, de ásványianyag-tartalma igencsak kiemelkedő, ugyanis van benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, szelén és réz.

A tamarindot nagyon kedvelik Indiában, ugyanis az emésztési problémákat – mint például a székrekedés – kiválóan orvosolja. Hazánkban nem annyira ismert ez a gyümölcs, de egyes üzletekben kapható a belőle készült lekvár, amely szintén a székrekedéssel összefüggő panaszokat és magát a székrekedést kúrálja. A tamarindlekvár elősegíti a megfelelő bélmozgást, és mindazoknak ajánlható, akik akut vagy krónikus székelési problémával küszködnek. A lekvár különösen javasolt idősebb korban, vagyis azoknak a személyeknek, akiknek időskori renyhe bélműködése van vagy rendszertelen a székletürítése, és ez még fájdalommal is párosul. A tamarindlekvár a bél tisztítására is alkalmas, legyen szó a szervezet méregtelenítéséről, salaktalanításáról vagy a belek valamilyen vizsgálatra való felkészítéséről.

Indiában nem csupán az emésztés serkentése miatt fogyasztják ezt a gyümölcsöt. Szentül meg vannak róla győződve, hogy a tamarind potencianövelőként is működik. Persze ezt a feltételezést semmiféle tudományos vizsgálat sem támasztja alá, mint ahogyan azt sem, hogy a maláriát is képes meggyógyítani, mint ahogyan Afrika egyes területein azt hiszik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az azonban bizonyos, hogy a tamarind jó választás lehet a reumában szenvedő egyéneknek, amely betegséget a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatok generálnak. Márpedig ez a trópusi gyümölcs hatásos gyulladáscsökkentőnek bizonyult.

Ha az emberi szervezetben túl magas a fluorkoncentráció, akkor számolni lehet különféle csontproblémákkal, mint például a csontok törékenysége. A tamarindnak van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy segít kiüríteni a szervezetből a feleslegessé vált fluoridot, így védelmezve a csontokat az esetleges törésektől.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*