Reggeli müzli banánnal.

Bár a boldogság- és örömérzetünk elsősorban a kapcsolataink kiegyensúlyozottságán és lelki tényezőkön alapszik, nem mindegy, hogyan támogatjuk a bennünk lezajló kémiai folyamatokat a táplálkozásunkkal. Ha triptofánban gazdag táplálékokat fogyasztunk, elősegítjük a szerotonin termelődését, ami a hangulat és az alvási szokások kialakításában játszik fontos szerepet.

A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. A szerotonin (ingerületátvivő anyag) előanyagának is tekinthető, illetve szükség van rá a B3-vitamin (niacin) termelődéséhez is. E két folyamat lezajlása az anyagcsere kapcsán szorosan összefügg. A niacin nem raktározódik a szervezetben, de nap mint nap nagy szükségünk van rá a test sejtjeinek optimális energiaháztartása miatt. Ha nem jut kellő mennyiségű niacin a szervezetbe, akkor a triptofán nagy része niacinná alakul. Emiatt a szerotoninszint csökken, aminek eredményeképp alvászavar, kedvetlenség, levertség lehet úrrá rajtunk. Az antidepresszánsok nem szerotonint tartalmaznak, hanem gátolják a szerotonin visszavételét a vérből. A triptofán ezzel szemben természetes módon emeli a szerotoninszintet. Az alvási zavarokkal küzdők számára is hatásos a triptofánban gazdag étrend, hisz a szerotonin és a melatonin nagy szerepet játszik az alvási ciklus kialakításában.

Ha helyesen és változatosan táplálkozunk, akkor nincs szükség külön triptofánpótlásra, mert a táplálékból elegendő jut a szervezetbe. A következő ételek tartalmaznak nagyobb mennyiségben triptofánt: tejtermékek, vörös húsok, szárnyasok, tojás, burgonya, zab, banán, hüvelyesek – például zöldborsó, csicseriborsó. A tejben és tejtermékekben ugyan magas a triptofántartalom, azonban a bélflóra védelmének érdekében csak mérsékelt mennyiségben fogyasszuk őket, és részesítsük előnyben az emésztőrendszert kevésbé zavaró triptofántartalmú élelmiszereket. A pulykahúst, amely szintén gazdag triptofánban, próbáljuk halételekkel felváltva fogyasztani, szintén az emésztés kímélése miatt. A lazac és a ponty gazdag triptofánban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hatásos-e depresszió esetén a triptofán?

Mivel hatása befolyásolja az agy biokémiai folyamatait, így a testi tünetek enyhítésére hatásos lehet a triptofánban gazdag ételek fogyasztása. A helyes étkezés azonban önmagában nem oldja meg ezt a komplex problémát. Elengedhetetlen, hogy a lelki és szellemi oldallal aktívan, terápia keretein belül foglalkozzanak az érintettek, mert az okok és gyökerek feltárása nélkül – csak a tüneteket elnyomva – nem érhetünk el tartós javulást.

Agyi vizsgálatok kimutatták, hogy a lelki egészséggondozás, tehát például egy rendszeres terápia során az agyban zajló biokémiai folyamatok ugyanúgy lezajlanak, mint a gyógyszeres kezelés hatásásra. Vagyis a személyes kontaktus, a kapcsolatban levés, a beszélgetés képes megnövelni a szerotoninszintet. Ez a fajta gyógymód mindenképp hatékonyabb, mivel itt nem csupán tüneti kezelésről van szó, hanem az okok felkutatása és feldolgozása megy végbe.

Gyógyszeres kezelésnél ugyan a tünetek enyhülése okozhat javulást a lelkiállapot terén, így a problémák megoldása könnyebbé válik, ha jobb a hangulat. De a mélyben meghúzódó okok feltárása csak aktív munkával érhető el, ha ez nem történik meg, akkor a gyógyszerek elhagyása után a depressziós állapot visszatér.

Gyógyulás csak a gondolkodásmód, a személyiség megváltozásával érhető el. Az aktív lelki terápia mellett a táplálkozási szokások megváltoztatása és a mozgás rendszeressé tétele nagyon sokat segíthet a depressziós állapotból való kikerülés folyamatában. A gyógyszerek helyett az orbáncfű, a Gingko biloba és az 5-HTP (ami a triptofán aminosav származéka) együttes alkalmazása is segíthet.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Pingback: Sokunknak segít? | EzüstGeneráció Aktív Szenior Klub

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*