fbpx

Elalvási problémák?

Idősebb házaspár ébren fekszik az égyban, a férfi réteszi felesége vállára a kezét.

Emberek milliói ismerik a problémát: az ember éjszakánként órákig fekszik ébren, és nem tud elaludni. Egyik oldaláról a másikra fordul, nézi az óramutatót, figyeli, ahogy az idő lassan vánszorog. Szerencsére azonban gyengéd módszerekkel tehetünk néhány dolgot ez ellen.

Számos növényi eredetű altatószer létezik, amelyek nagyon jól ellazítanak, és emellett nagyon jól tolerálhatók. Elsősorban a macskagyökérből készült készítmények tartoznak ide. Ez a növény bizonyítottan javítja az alvásminőséget, de éppígy a komlóból, a citromfűből, a levendulából és a golgotavirágból készült szerek is jók erre a problémára. Nagyon jól nyugtatnak pl. a citromfű- vagy levendulaolajos fürdők. Legjobb, ha lefekvés előtt körülbelül egy órát töltünk ebben a fürdőben, ahol a víz legyen kellemes, de ne túl forró.

A Kneipp-terápia is segít az elalvási problémákon, csak tudni kell, hogyan működik. A zuhanyfejet állítsuk be úgy, hogy sima vízsugarat kapjunk. Kezdjük a jobb lábfejünkkel. A vízsugarat innen vezetjük lassan a jobb lábunk külső oldalán egészen a térd fölé egy tenyérnyivel. Ott körzünk vele néhány másodpercig, majd vezetjük tovább a láb belső oldalán lefelé. Ugyanezt tesszük a másik lábunkkal is, végül a talpak kerülnek sorra. Az optimális vízhőmérséklet 12-18 °C között van. Fontos azonban, hogy ne fázzunk közben. Ez a módszer a vért a fejből a lábakba vezeti, és ez szépen elfáraszt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Léteznek mítoszok is az alvás körül, például hogy a hold képes befolyásolni az alvást. Sokaknak bizonyára ez a szubjektív benyomásuk. Ennek ellenére még nincs egyértelmű tudományos bizonyíték a holdfázisok és az elalvási problémák közötti összefüggésről. Elképzelhető, hogy egyesek bizonyos elvárással mennek aludni, valahogy így: „Jaj, már megint telihold van, most biztos megint rosszul fogok aludni.” Ezek a negatív gondolatok aztán valóban zavarhatják az elalvást.

Általánosságban fontos, hogy minden olyan alvásproblémát, mely két hétnél hosszabban áll fenn, tisztázni kell orvosilag. Ugyanis komoly betegségek is állhatnak a háttérben, például egy depresszió.

1 hozzászólás

  1. Kenessey Gyula

    Jó lenne ha a fekete berkenye beszerzési lehetőségeinek utját -pontosabban, könnyű beszerzésének a módját –leirnák!
    Nagyon sok herbária, gyógynövénybolt telefonszáma sincs meg.
    Én a Bpest 3 kerületben vagyok érdekelt
    Köszönöm!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük