fbpx

Élelmiszerekkel a cukorbetegség ellen

Túl sok zsír, túl sok cukor, túl sok kényelmesség. Ezek ideális előfeltételei a diabétesz nevű „népbetegségnek”. A gyógyszeripar egy rakás pénzt keres a vércukorcsökkentő gyógyszereken, míg a táplálkozástudósok a felvilágosításon fáradoznak. Fedezzük fel néhány kiválasztott élelmiszer megelőző tulajdonságát!

A 2-es típusú cukorbetegség elkerülhető

Európában kereken 60 millióan szenvednek cukorbetegségben. Az érintettek 90%-a 2-es típusú diabéteszes, akiknek orvosi ellátása az európai egészségbiztosítást 105,5 milliárd dollárral terhelte 2010-ben. A tendencia emelkedik. A legnagyobb abszurditása a dolognak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a legtöbb esetben abszolút megelőzhető!

Az életmódbeli rizikófaktorok – túlsúly, egészségtelen táplálkozás és mozgáshiány – döntik romba hosszú távon az inzulin-anyagcserénket, és így a civilizációs betegségek spiráljába kerülünk. Az inzulin nem megfelelő hasznosításával ugyanis a szervezetben nemcsak a vércukorszint kerül ki az irányítás alól, hanem a cukorbetegeknél a daganat rizikója is a kétszeresére emelkedik.

A leghatékonyabb intézkedés a cukorbetegség-járvány megállítására ezért a felvilágosítás. A „modern” társadalmakban, ahol a gyerekek a szabadidejüket nem a természetben játszva töltik, hanem a televízió vagy a számítógép előtt, és az édességes polcok között jobban kiismerik magukat, mint a gyümölcsöskertben, nagyobb szükség van az egészséges életvezetés tudatosságára, mint valaha. Szeretnénk bemutatni ezért néhány figyelemre méltó élelmiszert, melyek nemcsak ínycsiklandóan finomak, hanem természetes módon ellensúlyozzák a cukorbetegséget.

Áfonya

Az áfonya már régóta az egészség gyümölcsének számít. A diabéteszkutatás is vizsgálja ennek a bogyónak a fitokemikáliáit. A szekunder növényi anyagok közül úgy tűnik, elsősorban az antociánok játszanak kulcsszerepet a cukorbetegség szempontjából. Ezek nem csak a kék színét adják a bogyónak, hanem a vércukorszintet is szabályozzák, és a hasi zsír égetését is serkentik.

Bár az áfonya jár az élen, ami az antociánok előfordulását illeti, de a cukorbetegek tetszés szerint más bogyósokhoz is folyamodhatnak. Minél sötétebb a gyümölcs, annál több antociánt tartalmaz (pl. szeder, fekete ribizli).

Fahéj

Amikor a fahéjra gondolunk, rögtön a karácsonyi sütemények és a forralt bor jut eszünkbe. A fahéjat az egzotikumhoz kötjük, egy olyanhoz, amelyet manapság szinte mindenki megengedhet magának. Régebben a fahéj megfizethetetlenül drága volt. Viszonylag ismeretlen azonban, hogy a fahéj kimondottan sokoldalú gyógyszer. Alig létezik olyan panasz, amit ne enyhíthetnénk fahéjjal. Különös figyelmet kapott az elmúlt években a fahéj vércukorszint-csökkentő hatása, mert nem sok gyógynövény képes ennyire elősegíteni a diabétesz kezelését, mint a fahéj.

A fahéj sokkal több egy finom fűszernél, mely a karácsonyra emlékeztet. Természetes gyógymódként a barnás por mellékesen hozzájárul a vércukor-szabályozáshoz, amennyiben serkenti a glükózanyagcserét. Szervezetünkre gyakorolt hatása hasonlít az inzulinéra. Tanulmányok szerint a proantocianidin nevű flavonoid a zsírsejteket inzulin kibocsátására ösztönzi. Már napi fél teáskanál fahéj csökkentheti a megemelkedett vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Enyhe diabétesznél ezen a módon olykor a kémiai vércukorcsökkentőkről is lemondhatunk. Inzulinfüggő diabétesznél a fahéjjal elérhetjük, hogy kevesebb inzulin is elég legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.