C-vitaminokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök: kivi, narancs, paprika, alma, zöldborsó, banán, acerola, paradicsom, fokhagyma, káposzta.

A csontritkulás egy nagyon súlyos probléma. Nyilván aki idáig eljutott, nem fogja a gyógyszerszedést abbahagyni, de emellett kiemelt figyelmet szükséges a C-vitaminra is fordítani. Kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a C-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Egereken végeztek kísérletet, akiknek eltávolították a petefészküket, amely köztudottan elősegíti a csontritkulás kialakulását. Az egereket két csoportra osztották. Az egyik csoport nyolc héten keresztül csak placebót kapott, míg a másik csoport tagjainak C-vitamin-kiegészítést adtak. Volt egy harmadik csoport is, itt az egerek egészségesek voltak, vagyis nem vettek részt petefészek-eltávolító beavatkozáson. A tudósok is nagyon meglepődtek, mivel a C-vitamint kapó egerek csontsűrűsége éppen olyan volt, mint az egészséges egereké. A C-vitamin elősegítette a csontsejtek újraképződését.

A csontok egészségének megőrzéséhez kalciumra is szükség van. Azonban a kalciumot jobb természetes, mint kiegészítők formájában a szervezetünkbe vinni. Nagyon sok gyógyszer például kalciumot von el a szervezettől, ami a csont elgyengüléséhez, a csontsűrűség csökkenéséhez vezet. Mielőtt bármilyen gyógyszert is szed, mindig nézze meg annak mellékhatásait és próbálja azokat valamilyen módon kiküszöbölni.

A C-vitamin mineralizálja a csontokat, stimulálja a csontképző sejtek növekedését, miközben megakadályozza a csont túlzott mértékű lebomlását a csontnyelő sejtek gátlásával. A C-vitamin létfontosságú a kollagén szintéziséhez és az oxidatív stresszt is csökkenteni tudja. A kollagén „ragasztóként” működik, amely segít a csonthoz tapasztani az inakat és a szalagokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tanulmányok igazolják, hogy a csonttörést szenvedő idős betegek szervezete szignifikánsan alacsonyabb C-vitamin-szinttel rendelkezik, mint azok, akiknek a csonttörés nem keseríti meg az életét.

A csont ásványianyag-sűrűségének vizsgálata azt mutatja, hogy azoknak, akik megfelelő C-vitamin-szinttel rendelkeznek, még az ösztrogénszint-csökkenés sem okoz csontproblémákat. A természetes forrásokból pótolt ásványi anyagok a leghasznosabbak. Vagyis elsősorban friss zöldségekből érdemes pótolni a csontok számára is szükséges ásványi anyagokat. A zöldségek jó antioxidáns-források, hiszen van bennük C-vitamin, béta-karotin, lutein, zeaxantin és K-vitamin is.

A csontritkulás általában a nem megfelelő életmód miatt alakul ki. Azonban a zöldségekben és gyümölcsökben minden alapvető vitamin és ásványi anyag megtalálható, amelyek szükségesek az optimális egészség fenntartásához.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*