Brokkoli egészben és rózsáira bontva.

A brokkoli a káposztával, a karfiollal és a kelbimbóval egyetemben nagyszerű antioxidáns zöldség, amely gyulladást csökkent és segít megőrizni az egészségünket. A brokkoli különösen az emésztőrendszeri egészségre gyakorol kedvező hatást és az általános jólétet is biztosítani tudja.

A védőhatás a brokkoli elfogyasztásakor felszabaduló vegyületekhez kapcsolódik, amelynek neve indolokarbazol. Ez ugyanis elősegíti az immunrendszer és a bélrendszer egyensúlyát. Ez azért is lényeges, mert mindkettő szorosan összefonódik.

A brokkoli segít a gyulladás leküzdésében, miközben elősegíti a bél egészségének fenntartását. A bélgyulladás egy sor egészségügyi problémát vonhat maga után, beleértve a daganatos megbetegedéseket és a szívbetegséget is. Nem beszélve arról, hogy ha gyulladás alakul ki a szervezetben, az immunrendszer a saját sejtjei ellen fordul. Ezt nevezzük autoimmun betegségnek. Gyulladásos bélbetegségben a krónikus gyulladásnak az első tünete maga a gyulladás. Például ilyen a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A brokkoliban lévő értékes vegyületek segítik a bél flórájának egyensúlyát fenntartani és az immunrendszer megerősítésében is részt vesznek. A brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek méregtelenítő tulajdonságaikról is ismeretesek. Ezek a vegyületek fokozni tudják a máj detoxifikációs enzimjeit, miközben rákkeltő anyagokat és szabad gyököket pusztítanak el és ürítenek ki a szervezetből. A brokkoli ezen kívül értékes rostokkal van tele, amelyek szintén nagyon jót tesznek a bél egészségének.

Egy vizsgálat során megállapításra került, hogy azon posztmenopauzás hölgyek körében növekszik elsősorban a mellrák kockázata, akik sok grillezett és sült húst fogyasztanak. Azonban a kockázatot némileg csökkenteni lehet, ha valaki nagyobb mennyiségű keresztesvirágú zöldséget, például brokkolit is fogyaszt a sült húsok mellé. A brokkoli ugyanis fokozza a méregtelenítő májenzimek működését.

A brokkoli méregtelenítő hatása még a légszennyező anyagokkal szemben is megmutatkozik. A levegőben lévő szennyező anyagok összefüggésbe hozhatók a csökkent tüdőfunkcióval, a szívroham és asztma gyakoribb előfordulásával, a tüdő és szívbetegségek egyéb típusainak megnövekedett kockázatával. Egy kísérletben a résztvevőknek brokkolicsírát kellett fogyasztaniuk, amely nagyon gazdag szulforafán vegyületben. A brokkolicsírát kapó csoporttagok esetében a káros anyagok kiválasztódásának sebessége jóval gyorsabb volt, mint a kontrollcsoport tagjainál. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg a brokkoli hasonló hatást gyakorol az élelmiszer és a vízszennyező anyagok kockázatainak csökkentésére is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*