fbpx

Erős csont és szív szeder segítségével?

Fehér kosarak tele szederrel.

A szedret nagyon sokan szeretik. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, így minden évszakban fogyaszthatjuk, hiszen ez a vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely jelentős hatással van az immunrendszer egészségére. Az immunrendszer védelme nagyon fontos, de nemcsak télen, hanem egész évben.

A szeder nemcsak C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, hanem egy másik antioxidáns vitamint is, A-vitamint, illetve megtalálható még benne a K-vitamin, és B-vitaminokban is bővelkedik. A szeder emellett tele van élelmi rostokkal, antioxidáns antociánokkal, szénhidrátokkal és olyan ásványi anyagokkal, mint például kálium, kalcium, folát, cink, vas és magnézium.

A szeder a vitaminjainak, az ásványi anyagainak és a mikrotápanyagainak köszönhetően a szív egészségéhez járul aktívan hozzá. A szeder kiváló antociánforrás is, ami védőhatást jelenthet a szívbetegségek ellen. Előnyei közé tartozik még az LDL-koleszterin oxidációjának közel 50 százalékos csökkenése is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyümölcs kalciumban és K-vitaminban is rendkívül gazdag, ami abban segít, hogy a csontjaink erősek maradjanak, illetve a csontritkulás megelőzéséhez is hozzájárulhat. Ellagsavtartalma megfiatalítja és helyreállítja a csontokat, mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A szederben egy cianidin nevű vegyület is található, amely csökkenti a csontritkulást okozó hatások kialakulását.

A szeder nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot, amelyeknek nagy szerepe van a vércukorszint szabályozásban is. Élelmi rostokban is bővelkedik, amelyek lassítják az emésztési időt. Ez azért hasznos, mert ez csökkenti a cukor véráramba kerülését, és ezzel megakadályozza a vércukorszint drasztikus megemelkedését és ingadozását.

Ez a gyümölcs rostokban is gazdag, amelyek nagyon hasznosak, ha emésztési problémáink vannak. A rostok ugyanis támogatják az egészséges emésztést, illetve segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet.

A szeder rendszeres fogyasztása azért is olyan hasznos, mivel javítja a memóriafunkciókat. Ha valaki hetente legalább két adag bogyós gyümölcsöt fogyaszt, jelentősen lecsökken a Parkinson-kór kialakulásának az esélye. Ezt a hatást a szeder flavonoidtartalma biztosítja. A gyümölcs emellett megvédheti az agysejteket a károsodásoktól.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Szeder alatt a bokron termő szedret szokták érteni. (Én az eperfa termését is szedernek hívtam kiskoromban.) Érdemes megkülönböztetni a bokron termő szedreket is: ami szép nagy és a piacon kapható az nagy eséllyel a nemesített tüskétlen bokorról származik. A vadon növő pokolian szúrós földiszeder bokor termése kisebb, de szerintem sokkal finomabb, töményebb. Sajnos csak rövid ideig szedhető, nagyjából júliusban, de érdemes erdőszélen, irtásokon, nagyfeszültségű távvezetékek nyiladékain megkeresni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük