fbpx

Étrendi tippek 50 év feletti nők számára

Szőke középkorú nő a konyhában joghurtot kanalaz.

Sok 50 év feletti, illetve a menopauza szakaszába lépő nő találja furcsának, hogy a teste nem úgy működik, mint korábban, illetve nem eszik többet, mint régen, mégis hízik, és nagyon sokan úgy gondolják, hogy olyan ételeket utáltak meg, amelyekért korábban nagyon is odavoltak. Mi lehet ennek az oka? – kérdezhetnék sokan. Nos, nemcsak az érzéseink, az élethez való hozzáállásunk, hanem bizony a testünk, az ízlésünk is sokat változik az évek, évtizedek alatt, és a testünk számára mindig azt, olyan táplálékokat és tápanyagokat szükséges biztosítani, amelyekre valóban oly nagy szüksége van.

Az 50 év feletti hölgyeknek mindenképpen konzultálniuk kell a háziorvosukkal, a nőgyógyászukkal és minden orvosukkal, hogy milyen kiegészítőket is javasol ebben az életkorban. Az biztos, hogy fehérjékre, B12-vitaminra és kalciumra minden 50. életévét betöltött hölgynek szüksége van, mutatjuk is, hogy miért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sokan ahogy idősödnek és esetlegesen átlépnek a menopauza szakaszába, kevesebbet mozognak, mivel sokféle tünettel kell megküzdeniük. Azonban az izomtömeg fokozatosan csökken és a menopauza tünetei nem múlnak csak úgy maguktól, így testmozgásra mindenképpen szükség van, mint ahogyan fehérjére is. A rendszeres fehérjefogyasztás csökkenti a nagy mennyiségű izomtömeg elvesztését. Növényi fehérjével is biztosíthatjuk a szervezetünk számára a fehérjét, vagyis teljes kiőrlésű gabonákkal, diófélékkel és hüvelyesekkel.

A kor előrehaladtával a tápanyagok is egyre nehezebben szívódnak fel és ezáltal hasznosulni sem tudnak. Az egyik ilyen tápanyag nem más, minta a B12-vitamin. Márpedig ez a vitamin fontos szerepet tölt be, mivel aktívan részt vesz a vörösvértestek előállításában és még az egészséges agyműködést is biztosítani tudja. A B12-vitamin gazdag forrásai közé tartoznak a gabonafélék, a halak, a sovány húsok, a tej és a tojás.

50 éves kor fölött fokozódik a csontritkulás kialakulásának a kockázata. Kalciumot a tej és a tejtermékek biztosíthatnak a szervezetünk számára, de nagyon sokan nem kedvelik ezeket a táplálékokat, vagy már nem úgy tolerálja a szervezetük, mint fiatalabb korukban. Kalciumban gazdagok ezen kívül még a sötétzöld leveles zöldségek is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.