Fiatal lány a mosdó fölé hajol hányingerrel küszködve.

A fejfájás egy rettenetesen kellemetlen érzés. Ilyenkor nem csupán a fejünk, hanem a nyakunk, az orrmelléküregek, de még a fejbőr is fájhat. Ez együtt járhat egyre fokozódó hányingerrel is, ami a gyomor fájdalmát is előidézheti. A fejfájás és az émelygés gyakran együtt felbukkanó tünetek, amelyek az enyhétől egészen a súlyos formáig is terjedhetnek. Egyes esetekben ez a két szimptóma súlyos betegséget is jelezhet, amely azonnali kezelést is igényelhet.

Mi okozhatja a fejfájást és a hányingert? Ilyen betegség lehet például a migrén. A migrén azonban még fényérzékenységgel és szédüléssel is párosulhat. A migrént gyakran látási és egyéb érzékszervi zavarok előzhetik meg. Emellett a dehidratáció és az alacsony vércukorszint is okozhat émelygést és fejfájást. Ilyenkor a kiszáradás is fenyegetheti az illető személyt, ezért ebben az esetben fokozottan ügyelni szükséges a folyadékpótlásra. Az alacsony vércukorszint sok minden miatt kialakulhat. Ilyen lehet például az alkoholfogyasztás, gyógyszer mellékhatása is lehet, vese- vagy májbetegségben is kialakulhat, de hormonális okok és hosszú távú éhezés is kiválthatja. Ha Ön cukorbeteg, akkor a túl sok inzulin is okozhat alacsony vércukorszintet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen okai lehetnek még a hányingernek és a fejfájásnak? Kiválthatja a túlzott stressz és szorongás. Okozhatja ételmérgezés vagy ételallergia. A terheség korai szakaszában is jelentkezhet ez a probléma, de az okok között a magas vérnyomás is szerepelhet. Az agyat érintő fertőzések, például az agyhártyagyulladás és az agyvelőgyulladás is oka lehet a fő fájdalmának. A traumás agysérülések is szerepelhetnek az okok között. Fejfájást generálhat az is, ha valaki túl sok alkoholt, nikotint vagy koffeint visz be a szervezetébe.

Mikor forduljon orvoshoz? Ha a közepes vagy erős fejfájás és émelygés semmilyen módon nem akar elmúlni. Azonnal forduljon orvoshoz vagy kérjen segítséget, ha azt tapasztalja, hogy nagyon súlyos fejfájás gyötri, illetve egyre jobban émelyeg és egyéb tünetei is vannak. Mik lehetnek ezek a szimptómák? Érthetetlen beszéd, szédülés, zavartság, nyaki merevség és láz. Akkor is forduljon orvoshoz, ha több mint egy napja hányás gyötri, de az is okot adhat az aggodalomra, ha több mint nyolc órája nincs vizelete. Az eszméletvesztés is lehet az egyik jele annak, hogy ideje az orvost meglátogatni.

Ha úgy érzi, hogy sürgősségi ellátást igényel, mindenképpen kérjen segítséget. Mindig jobb félni, mint megijedni. Abban az esetben, ha enyhék a tünetei, de gyakran jelentkeznek, akkor is keresse fel mielőbb a háziorvosát, aki segíthet a tünetek diagnosztizálásában és megfelelő kezelési tervet tud az Ön számára készíteni.

Hogyan lehet megakadályozni a fejfájást és az émelygést, amennyiben azt nem betegség okozza? Maradjon hidratált, aludjon eleget, étkezzen kiegyensúlyozottan és kerülje a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást. Vezessen naplót és minden esetben írja le, hogy milyen ételek, életmódbeli szokások, események váltják ki Önből a panaszokat. Ezeken aztán könnyedén tud majd változtatni, hogy elkerülje a jövőbeni kellemetlenségeket. Amennyiben elkerüli a kiváltó okokat, akkor a jövőben ezek a nehéz epizódok nem fognak előfordulni. De azért a szakorvosi kivizsgálást se halogassa!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*