fbpx

Fekete áfonya, hal, spenót és barna rizs a szív egészségéért

Faasztalon fehér kerémiatálban főtt barna rizs, háttérben egy csokor petrezselyemlevél.

A szívünk egészségét többek között csakis úgy őrizhetjük meg, ha egészségesen táplálkozunk. A hamburger, a gyorséttermi és a zsíros ételek nem tesznek jót a szív egészségének. Mutatjuk is, hogy milyen táplálékokat fogyasszunk, hogy a szívünk nagyon sokáig jó egészségnek örvendjen!

A szív egészségének fenntartására az egyik legjobb táplálék nem más, mint a halak, amelyek tele vannak egészséges omega-3 zsírsavakkal. A rendszeres halfogyasztás alacsonyabb trigliceridszintet eredményez, csökkenti az artériák falán a plakk-képződést és ily módon segít a vérnyomás optimalizálásában.

A lenmag is gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, illetve oldható és oldhatatlan rostokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Lignánokban is bővelkedik, amelyek antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. A lenmag nemcsak omega-3 zsírsavakban, hanem alfa-linolénsavban, azaz ALA-ban is gazdag, amely szintén aktívan hozzájárul a szív egészségéhez.

A fekete vagy vesebab legfőképpen az értékes tápanyagainak köszönheti a szívvédő hatásait, hiszen gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, az oldható rostoknak, a B-vitaminoknak, a niacinnak, a folsavnak, a kalciumnak és a magnéziumnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A barna rizsnek a B-vitamin-, a rost- és a magnéziumtartalma járul aktívan hozzá a szív egészségéhez.

A fekete áfonya egy bogyós gyümölcs és ezek a gyümölcsök szintén nagyon jót tesznek a szív egészségének. Rendkívül gazdag tápanyagtartalma segíti elő a szív egészségének fenntartását. Melyek ezek a tápanyagok? Például a lutein, az antociánok, a karotinoidok, a polifenolok, a C-vitamin, a folát, a magnézium, a kálium és a rostok.

A sárgarépa szintén nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat. Legfőképpen béta-karotinban nagyon gazdag. A béta-karotinnal kapcsolatban pedig bebizonyosodott, hogy nemcsak a szívbetegségek, hanem a stroke kialakulásának kockázatait is csökkenteni tudja.

A spenót is gazdag forrása az antioxidánsoknak, azaz a béta-karotinnak, a C-vitaminnak és az E-vitaminnak, amelyek önmagukban is szívvédő hatással rendelkeznek, de jelen van még benne a kálium, a kalcium, a folsav és a rostok, amelyek csak tovább fokozzák ezeket a szívelőnyös tulajdonságokat.

 1. Ország Zsuzsanna

  Már akkor is örülök, ha az egészséges táplálkozás és az omega-3 zsírsavak kapcsán egyáltalán megemlítik a lenmagot, nem csak a hallal és a kapszulákkal állnak elő.
  Az emberek óriási hányada viszont a lenmaggal sem tud mit kezdeni, hallja, hogy egészséges a zsírsavai miatt, csak éppen nem tudja, hogyan illessze a táplálkozásába.
  Azt többnyire elhallgatják, hogy a belőle sajtolt olajjal sokkal hatékonyabban lehet elérni a célt, vagyis bejuttatni a szervezetbe ezeket a létfontosságú zsírsavakat.
  Kiváló magyar termékek vannak a piacon, mi is ezeket fogyasztjuk, napi szinten. Két-három teáskanállal vagy egy evőkanálnyi mennyiséget. Remek főzelékek tetején, de bármilyen ételhez lehet tenni, bele lehet keverni, ha az étel már nem forró. Az íze is finom.
  Régóta olyan érzésem van, hogy valamilyen (nyilván üzleti) okokból hallgatni akarnak erről az egyszerű, könnyen elérhető, de nagyon fontos tápanyagról, a lenolajról.
  Szokták taglalni, hogy a lenolaj csak ALA zsírsavakat tartalmaz, a szervezetnek viszont EPA-ra és DHA-ra is szüksége van, ezért kell halat enni. Csak azt hallgatják el, hogy a szervezet az ALA-ból, vagyis növényi olajból is remekül elő tudja állítani ezeket. Léteznek erről tanulmányok, amiket szintén igyekeznek (üzleti okok?) nem a nagyközönség elé tárni.
  A segítő szándék vezetett, amikor leírtam ezeket a sorokat, remélem, sokaknak hasznára válik.
  Üdvözlettel, Zsuzsa

  1. Több cikket írtunk már a lenmagról és olajáról is, javasoljuk a jobb felső sarokban lévő keresőnk használatát, ha valakit érdekel egy-egy téma.

  2. Legény Ágnes

   Üdvözlet
   Kedves Zsuzsa
   Örömmel olvastam a lenolajról szóló cikkét. Nagyon tetszett!
   Ér
   deklődni szeretnék hogy hol lehet kapni?
   Tisztelettel Legény Ágnes

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük