Két tenyere között egy csomó epret tart egy hölgy.

Idősebb korunkban is nagyon fontos, hogy megőrizzük fogaink fehérségét és egészségét. Szerencsére nem kell rögtön a fogorvoshoz rohanni, hogy fogaink elszíneződését megszüntessük, hiszen természetes anyagokkal is sikerülhet egy-két árnyalatot fehéríteni rajtuk. De egyes káros szokások és italok fogyasztásának a csökkentésével is sokat tehetünk annak érdekében, hogy fogaink ismét fehéren ragyogjanak.

A dohányzás egy káros szenvedély, amely nem csupán az egészségünket veszélyezteti, de a fogainkat is sárgára színezi. Már ezért is érdemes minél hamarabb felhagyni ezzel a szenvedéllyel. A fekete tea, a kávé és a vörösbor rendszeres fogyasztása is elszínezheti fogainkat, de még egyes táplálékok is okozhatnak elszíneződést például a curry vagy az áfonya.

A tavasz egyik kedvelt gyümölcse, az eper fogfehérítő hatással rendelkezik, de még a nyáltermelést is serkenti. A nyál szájvízként működik, hiszen tisztítja a fogakat, így megóvja azokat a fogszuvasodást előidéző baktériumoktól.

A rostokban gazdag és ropogós zeller nemcsak fehéríti, de tisztítja is a fogakat. A zöldség magas rosttartalma enyhe „csiszoló” hatással rendelkezik, így ez segít eltávolítani a fogakon keletkezett foltokat. A zeller szintén fokozni tudja a nyáltermelést.

Az alma nagy mennyiségű almasavat tartalmaz, amely a fogfehérítésben van a segítségünkre. A rosttartalma pedig a fog felszínén keletkező foltok eltávolításában verhetetlen.

A sajt és más tejtermékek fogzománcot erősítő kalciumot tartalmaznak. A sajt is megnöveli a nyáltermelést, ami egy plusz bónusz lehet, ha egészségesebb fogakat szeretne.

Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely a fogak felszínén keletkezett elszíneződés eltávolításban van a segítségünkre. Ez az enzim a fogakon kialakuló lepedék eltávolítását is elősegíti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A papaja egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely a bromelainhoz hasonlóan segít eltávolítani a felületi színeződéseket.

Ha valaki megkérné Önt, hogy nevezzen meg egy fogfehérítő ételt, az étcsokoládé lehet, hogy eszébe sem jutna. Pedig a csokoládéban lévő kakaó gazdag teobromin nevű vegyületben, amelyről bebizonyosodott, hogy védi a fogzománcot az elszíneződéstől. Az előnyök kihasználása érdekében mindenképpen alacsony cukor- és magas, legalább 70 százalékos kakaótartalommal rendelkező étcsokoládét válasszon.

Sokan a kókuszolaj fogfehérítő erejére esküsznek. Naponta három alkalommal egy-egy evőkanálnyi kókuszolajjal öblögessen legalább húsz percen keresztül, hogy annak fogfehérítő hatását megtapasztalja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*