fbpx

Gőzölés gyógynövényekkel influenzaszezon idején

Nagy üvegtál fölé hajol egy hölgy, gőzölést végez.

Az inhalálást más szóval gőzölésnek nevezzük. Nem új keletű dologról van szó, hiszen már a rómaiak is felfedezték, hogy a belélegzett sós vízgőz tisztítja a légutakat. A perzsák pedig meg voltak győződve arról, hogy a megfázásos tüneteken csak a rózsával történő inhaláció segíthet. Az inhalálás napjainkban is rendkívül népszerű, hiszen egy természetes módja az otthoni, gyógyszer nélküli kezeléseknek.

Mikor használhatjuk a gőzölést? Arcüreggyulladásnál, felső légúti panaszoknál, de nátha és influenza esetén is hatásos lehet. Hogyan kell inhalálni? Forraljon fel körülbelül 1-1,5 liternyi vizet, majd szórjon bele egy maréknyi gyógynövényt. Tegyen az edényre egy fedőt és várjon öt percet. Ezt követően helyezze az edényt egy asztalra és hajoljon a gőzölgő folyadék felé, a fején egy törülközővel, így a gőz nem tud kiszökni alóla, és így tovább élvezheti áldásos hatásait. Fontos, hogy az edény stabilan álljon az asztalon – az esetleges égési sérülések elkerülése érdekében. Az inhaláció legalább tíz percig tartson, de tovább is lehet gőzölni, vagyis a gőzt jó mélyen be-, majd kilélegezni. Amikor viszont a víz már kihűlt, nincs értelme folytatni ezt az otthoni terápiát. Érdemes estére betervezni a gőzölést, és ezután bebújni a meleg takaró alá és pihenni, aludni egy keveset.

Ez a rendkívül olcsó, de annál hatásosabb természetes kezelés csökkenti a felső légutakban keletkező gyulladást, feloldja a légutakban megtapadt váladékot, a gyógynövények antibakteriális hatása pedig nyugtató hatást gyakorol az irritált nyálkahártyára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen gyógynövények és egyéb anyagok alkalmasak inhalálásra? Az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású gyógynövény a kamillavirágzat. Arcüreggyulladás és nátha esetén lehet alkalmazni. A zsálya is antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, enyhíteni képes a torok és a szájüreg gyulladásait, az arcüreggyulladás tüneteit, és még bronchitis esetén is be lehet vetni. A kakukkfű a köhögést csillapítja, de a légcsőhurutot is gyógyítja, ezen kívül nyálkaoldó és görcsoldó hatással bír. A hársfavirág elősegíti a verejtékezést, a tengeri só pedig nagyszerűen megtisztítja a nyálkahártyát, gyógyítja a bedugult orrot, de még a köhögést is csillapítja. A vöröshagyma a természetes gyógymódok kelléktárából sohasem hiányozhat, hiszen nagyszerűen fertőtleníti a légutakat, csökkenti a köhögést, és a nátha kellemetlen tüneteit is enyhíti.

Illóolajokkal is inhalálhatunk. Erre a legalkalmasabb az eukaliptusz, a menta, a levendula, a zsálya, a kakukkfű vagy a teafa illóolaja.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.