fbpx

Gyógynövényekkel és kiegészítőkkel a depresszió leküzdésére – 1. rész

Lila terítőn egy sáfrányvirág, mellette egy kupac bibe.

A depresszió egy komoly mentális betegség, melynek lehet enyhe, közepesen súlyos és súlyos formája, de mindenképpen orvosi kezelést igényel. Ha valaki gyógyszert szed, semmiképpen se kísérletezzen, és ne hagyja abba az orvos által felírt gyógyszereket és a gyógynövényekkel is csak óvatosan bánjon, sőt egyes depresszió elleni gyógyszerek mellett nem is tanácsos pluszban gyógynövényeket fogyasztani. Azonban aki néha szorong, enyhe tünetei vannak, vagy tudja, hogy a menopauza vagy pajzsmirigybetegség okozza a depressziós tüneteket, kipróbálhatja a cikkben felsorolt gyógynövények valamelyikét!

Az egyik ilyen gyógynövény az aranygyökér, amely antidepresszáns hatással rendelkezik. Egyes kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy ez a gyógynövény azokat a neurotranszmitter receptorokat befolyásolja, amelyek hatással vannak a hangulatra. A gyógynövény önmagában is fogyasztható, de sáfránnyal is kombinálhatjuk, merthogy a világ egyik legdrágább fűszere is a segítségünkre lehet a depressziós tünetek leküzdésében.

A sáfrány nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, például karotinoidokat. A sáfránnyal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy növeli a hangulatfokozó neurotranszmitter szerotonint az agyban. A sáfrány úgy működik, hogy visszatartja a szerotonint az agyban, nem hagyja azt kiürülni, legalábbis hosszabb ideig nem, és ezzel a jó hangulatot sokáig sikerül fenntartania.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális zsírok, amelyek szintén segíthetnek a depresszió kezelésében. Az EPA és a DHA kiegészítők is nagyon hatékonyak lehetnek a depressziós tünetek csökkentésében és azok kezelésében. Az EPA és a DHA olyan omega-3 zsírsavak, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg a tengeri halakban és a tenger gyümölcseiben.

A D-vitamin nagyon sokféle funkciót tölt be a szervezetben. Sok ember hiányt szenved ebből az alapvető vitaminból, pedig tudnunk kell, hogy ennek a vitaminnak a hiánya nemcsak immunrendszeri gyengeséget, nemcsak pajzsmirigybetegséget, hanem bizony depressziós tüneteket is okozhat. A D-vitaminnak mindezeken kívül nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében, a hangulat szabályozásában és a kognitív funkciók csökkenésének megelőzésében.

A ginszeng nemcsak mentális betegségek esetén használható, hanem segít az energiaszint növelésében és a stressz negatív hatásainak kivédésében. A kamilla nemcsak a depressziós tünetek ellen nagyon hatásos, hanem a szorongás esetén is bátran lehet fogyasztani.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük