fbpx

Gyógynövényes ütközet a depresszió ellen

Különféle gyógynövények depresszióra.

A depresszió az egyik legrégebben diagnosztizált betegség. A kezdetleges kutatások szerint ezt a betegséget a szerotoninhiány okozza, azonban ettől egy kicsit bonyolultabb a dolog. Már a régebbi időkben is gyakran használtak gyógynövényeket a probléma kezelésére, és a mai időkben is teljesen elfogadott az enyhe és a közepesen súlyos depressziót gyógyító növényekkel kezelni. Ezek a gyógynövények csökkenthetik és akár meg is szüntethetik a depresszió kellemetlen tüneteit, mint például negatív gondolatok, rossz közérzet vagy éppen álmatlanság.

Az orbáncfű az egyik legszélesebb körben ismert depresszió elleni gyógynövény. Az orbáncfű hatékonyságát már több, független vizsgálat is megerősítette. Az egyik vizsgálat arra mutatott rá, hogy az orbáncfű van olyan hatékony, mint egyes antidepresszánsok, viszont sokkal kevesebb a mellékhatása, mint a depresszió elleni gyógyszereknek.

Az aranygyökér (Rhodiola rosea) kevésbé ismert, de van olyan hatásos, mint az orbáncfű. Egy kísérlet során a vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották. Az egyik csoportnak naponta két szem aranygyökeret tartalmazó tablettát adtak, míg a másik csoport tagjai placebo tablettát kaptak. A vizsgálat végeztével megállapításra került, hogy azok a depressziós személyek, akik aranygyökeret kaptak, javulást mutattak. Esetükben elmondható, hogy kevésbé küzdöttek álmatlansággal, érzelmi labilitással, szomatizációval. A másik csoport tagjai pedig egyáltalán nem mutattak javulást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A poloskavész leginkább a menopauza, illetve hormoningadozás esetén hoz jelentős javulást, vagyis az enyhe depressziós tüneteket képes megszüntetni.

A menopauzába lépő nők hangulati ingadozásán a szarvasgyökér is segíthet. Ez a gyógynövény Szibériában őshonos. A gyógynövény az enyhe depressziós tünetek ellen is rendkívül hatásos. A gyógynövény szerves savakat, vitaminokat, gyantát, illóolajat, tanninokat, karotint, inulint és aszkorbinsavat tartalmaz.

A depresszió kellemetlen tüneteit a levendula és a citromfű is enyhítheti. Tanulmányok igazolják, hogy ez a két gyógynövény nem csupán a depresszió tüneteit, hanem a stresszt is jelentősen képes lecsökkenteni és akár meg is szüntetni. Ezen kívül a két gyógynövény az álmatlanságban szenvedőknek is enyhülést nyújthat, illetve a stressz okozta káros hatásokat is képesek kivédeni.

Milyen gyógynövények képesek még csökkenteni a depressziós tüneteket? A nyugati kökörcsin, a Selenicereus grandiflorus – amelyet éjkirálynő kaktusznak is neveznek – és a kúszó magnólia.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.