Nagyszemű tengeri só egy kis fatálban, benne adagoló kanálka.

A sót nemcsak ételek ízesítéséhez használja az emberiség, hanem már régóta része a szépségápolásnak, illetve az egyéb terápiás gyógymódoknak. Az ókorban és a középkorban az értékes és jó minőségű só fizetőeszközként is funkcionált.

A sóterápia rengeteg bajra gyógyhatással van. Mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva hatásos, sőt a legtöbb esetben ajánlott mind a két formában alkalmazni. Fontos, hogy tiszta és jó minőségű sót használjunk, legjobb ha a himalája só mellett döntünk. Ez a só ugyanis azon túl, hogy kezeletlen, a nátrium-klorid mellett sokkal több hasznos elemet tartalmaz, mint az egyéb helyről származó sók. Enyhén rózsaszínes színe a benne lévő vas és magnézium jelenlétére utal.

Az asztali só a természetes sónak egy kizsigerelt és kémiailag kezelt változata. Az ásványi anyagokat a finomítás után adják hozzá, így ez a fajta só tényleg leterheli a szervezetet. Az összetapadás megakadályozása érdekében pedig tapadásgátló anyagokkal kezelik. Ne vegyünk tehát “jódozott, finoman pergő” sót.

A só az egyik legjobb fertőtlenítőszer

A nátha és a fertőző betegségek idején mindenkinek ajánlott bevetni a sót erős fertőtlenítő hatása miatt. A sóterápia megelőzésre is remek, de régóta fennálló légúti probléma esetén is hatékony kezelésnek számít. Külsőleg kezelhetünk vele ekcémát, gyulladt, aknés bőrt, pikkelysömört, herpeszt, gombás fertőzéseket. Külső kezelésre kifejezetten alkalmas a sószappan, illetve a 26%-os sóoldat. Bőrproblémák esetén hatékony lehet még a sóban gazdag párás környezetben való tartózkodás. Gondoljunk csak a tengeri levegőre. Ha ilyen környezetben töltünk egy kis időt, a légutak kitisztulnak, bőrünk is megszépül. A tengeri levegőt hazánkban a sóbarlangok és a párásítók tudják imitálni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Felejtsük el a tavaszi tüsszögést!

Az asztma, allergia, orrpolip és egyéb okok miatt bekövetkező nehéz légzés esetében hatékony lehet a rendszeres sóbarlang-látogatás, illetve a mindennapos orröblítés. Ehhez 1%-os sóoldatot készítsünk, tehát például 1 dl vízhez 1 gramm sót mérjünk. Ma már kaphatók kényelmes orröblítő kancsók, érdemes kipróbálni őket. Fontos, hogy az orrmosás alatt a fejünket döntsük oldalra, majdnem vízszintes tartásba. A szájunk legyen nyitva, így érhetjük el, hogy a folyadék az orrjáratokban maradjon. Az egyik orrnyíláson bejuttatjuk az oldatot, a másikon pedig hagyjuk kicsorogni. Ezáltal az orrüregből kimossuk az allergén anyagokat, a pollent, port és a gyulladást okozó nyálkát. Indiában a rendszeresen jógázó mesterek naponta alkalmazzák a sós orröblítést, ezáltal sokkal könnyebben és tisztábban gyakorolhatják a jógalégzést.

Ha allergiás időszakban a szem erőteljesen könnyezik, szintén használjunk sóoldatot. A szemből ugyanúgy kimoshatjuk vele az allergén anyagokat, mint az orrjáratból. A könny is sóoldat, tehát a szervezetünk is ösztönösen sós öblítést végez. A szemmosással segíthetjük a folyamatot, hamarabb tehetjük tisztává a szemet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*