fbpx

Ha gyenge az immunrendszerünk, fogyasszunk cinkben gazdag táplálékokat!

Körben halmokban magvan, hüvelyesek, középen krétával felírva a cink vegyjele: Zn.

Az immunrendszerünket minden évszakban erősíteni szükséges, hiszen a nátha és a megfázás még nyáron is fenyegethet bennünket. Az egészséges táplálkozás több szempontból is nagyon hasznos. Jól tesszük, ha a jövőben a cinkben gazdag táplálékokat is beillesztjük az étrendünkbe, mivel a cinkkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hatékonyan támogatja az immunrendszert, és ha elkezdünk köhögni vagy elkezd kaparni a torkunk és cinkkiegészítőt fogyasztunk, akkor nem is biztos, hogy betegek leszünk, ha mégis, a tünetek jóval enyhébbek lesznek.

Mi is az a cink? A cink egy nyomelem, amely nagyon sok testi funkcióban vesz részt. Többek között szerepe van a sejtosztódásban, a fehérjeszintézisben, enzimeket aktivál a szervezetben és a sebek gyorsabb gyógyulását is megtámogatja.

Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor az immunrendszer legyengül és sokkal sérülékenyebb lesz, ez pedig jelentősen megnöveli a betegségek és a fertőzések kialakulásának kockázatait. Cink hatására olyan immunsejtek, olyan antitestek termelődnek, amelyek szükségesek a normális immunválasz kialakulásához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cink olyan erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hogy csökkenti a szervezetben a szabad gyökök, a reaktív oxigénszármazékok és azon stabil molekulák számát, amelyek sejt- és szövetkárosító hatással rendelkeznek. Az oxidatív stressztől is megóvhat bennünket, ami sok betegség, mégpedig krónikus betegség kialakulásához vezethet.

A cink is egy antioxidáns nyomelem és erőteljesebb lesz a hatása, amennyiben más antioxidánsokkal együtt fogyasztjuk. Melyek ezek az antioxidánsok? Például az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin vagy éppen a béta-karotin.

A cinknek kiemelkedő még a szerepe a gyors és komplikációmentes sebgyógyulásban is, ugyanis javítja a sejtmembránokat, elősegíti a véralvadást és a szövetek is gyorsabban gyógyulnak a hatására. A cink olyan módon is támogatja az immunrendszert, hogy segíti azon fehérjék termelődését, amelyek közreműködnek a megfelelő immunválasz kialakításában; de ezt a termelést le is tudja állítani, ha nincs akkora fehérvérsejtszámra szükség.

A cink sok táplálékban megtalálható. Kitűnő cinkforrások a diófélék, a fokhagyma, a magvak és a hüvelyesek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük