fbpx

Hallal és halolajjal sokat tehetünk a szív egészségéért

Egy rózsaszínű háttér előtt egy barna üvegből halolajkapszulák halat formáló alakban.

A hal nemcsak finom, de egészséges is, ezért érdemes lenne heti két alkalommal beillesztenünk a halfogásokat az étrendünkbe. Ha nem szeretjük a ízüket vagy nem tudunk hetente kétszer halat enni, akkor fogyasszunk rendszeresen, kúraszerűen halolajat.

Kutatások szerint a rendszeres hal- és halolajfogyasztással nagyon is sokat tehetünk a szívünk egészségének fenntartásáért. Hogyan? Ezek a táplálékok csökkentik a szervezetben a gyulladást, ami elősegíti, hogy elkerüljenek bennünket a szív- és érrendszeri betegségek. A gyulladáscsökkentésben elsősorban az omega-3 zsírsavak játszanak kiemelkedő szerepet. Milyen halat fogyasszunk, ha szeretnénk, hogy a szívünk és az érrendszerünk rendben legyen? Elsősorban szardíniát, tőkehalat, tonhalat és lazacot érdemes választani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A halételek és a halolaj akkor is a segítségünkre lehet, ha nem a megelőzés a célunk, mivel ezek a táplálékok és kiegészítők meglevő szív- és érrendszeri betegségek esetében is hasznosnak bizonyulnak. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres hal- és halolajfogyasztás megakadályozhatja, hogy a betegség súlyosabbá váljon, sőt az ezekből fakadó halálozási kockázatok is jelentősen lecsökkenhetnek.

Nem mindenki szereti a halat, számukra a növényi táplálékok javasoltak. Olyan növények fogyasztására érdemes törekedni, melyek omega-3 zsírsavat és alfa linolénsavat (ALA) tartalmaznak. Ebbe a csoportba tartozik a dió, a chiamag, a lenmag, illetve a kendermag.

Milyen előnyei vannak még a halfogyasztásnak? Amellett, hogy halak gazdag forrásai az omega-3 zsírsavnak, még vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, különösen D-vitaminban gazdagok.

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az agy és a szem fejlődéséhez, illetve egészségének fenntartásához. Idősebb emberek esetében a rendszeres halfogyasztás csökkenti a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát, ugyanis hozzájárul a szürkeállomány növeléséhez, aminek hatására javul a memória.

A rendszeres halfogyasztás összefüggésbe hozható az autoimmun betegségek kockázatának csökkenésével is. Kutatások igazolják, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása jelentősen javíthatja az alvás minőségét, de az éles látás megőrzésében és az időskori látásromlás kockázatának csökkentésében is számíthatunk rájuk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük