fbpx

Hasznos a tojás és a kolinban gazdag táplálék

Egy asztalon két tojás tojástartóban, szemek és szájak ragasztva rájuk, mellettük egy tükörtojás, amit siratva néznek.

A kolin egy létfontosságú tápanyag, amely pozitívan hat az emberi egészségre. Sok szempont miatt is az előnyünkre lehet. Mi most néhány ilyen pozitívumot sorolunk fel a cikkben.

A kolin többek között a sejtmembránok működését segíti a szervezetben. Amennyiben nem jut elegendő kolinhoz a szervezetünk, úgy a sejtmembránok megsérülhetnek, amely miatt akár súlyos és krónikus betegségek is kialakulhatnak. Amennyiben elegendő kolinban gazdag táplálékot fogyasztunk, megfelelő mennyiségű dopamin hormon termelődik a szervezetünkben. Ez a hormon nagyon hasznos, hiszen ettől a hormontól leszünk boldogok és kiegyensúlyozottak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Számos tanulmány is született a kolinnal kapcsolatban. Megállapításra került, hogy fokozza a kognitív funkciókat, javítja a tanulási képességeket és a memóriát. Azonban ha kolinhiányban szenvedünk, a kognitív funkciók zavart szenvedhetnek és könnyebben kialakulhat akár demens állapot is.

A kolinnak igen fontos szerepe van még a homociszetinszint csökkentésében, ami nagyon lényeges, hiszen ha magas ez az érték, hozzájárulhat a szívinfarktus kialakulásához.

Az állapotos hölgyeknek is ügyelniük kell a kolinbevitelre, hiszen ha nem fogyasztanak elegendő kolinban gazdag táplálékot, a magzat fejlődési rendellenességét is okozhatja.

Az alkoholos zsírmájbetegség kialakulásában is nagy szerepe van a kolinhiánynak. Nem beszélve arról, hogyha nem fogyasztunk elegendő kolinban gazdag táplálékot, akkor akár még izomkárosodást is elszenvedhetünk.

Számos élelmiszer tartalmazza ezt az anyagot, többek között a tojás, a csirke, a marhamáj, a bab, a burgonya, illetve a halak. Amennyiben nem szeretjük vagy nem fogyasztjuk rendszeresen ezeket a táplálékokat, érdemes kiegészítők formájában magunkhoz venni, hiszen ezzel megakadályozhatjuk, hogy hiány alakuljon ki a szervezetünkben.

A kolin tehát egy létfontosságú tápanyag, amely aktívan hozzájárul az optimális egészséghez, a jó közérzethez, a mentális egészséghez, így jól tesszük, ha rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe vagy kiegészítő formájában fogyasztjuk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük