fbpx

Hegyvidékek éke: keserű pacsirtafű

Keserű pacsirtafű (Polygala amara) lila virágai a száraz avar között.

A keserű pacsirtafű (Polygala amara) a hüvelyesek rendjébe, a pacsirtafűfélék családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy a levelei nagyon keserű ízvilággal rendelkeznek. A polygala szó pedig azt jelenti, hogy sok tej. Mit is jelent ez? Nos, ezzel a növénnyel fokozták a tehenek tejhozamát, ezért a keserű pacsirtafüvet rendszeresen belekeverték ezeknek a jószágoknak a takarmányába, hogy minél több tejjel örvendeztessék meg a paraszt embereket.

A gyógynövény Közép- és Dél-Európa hegyvidékein is megtalálható. Főleg a réteket kedveli, de találkozhatunk vele mészköves, dolomit és sziklás gyepeken, útszéleken, meredélyeken, sőt még ritkás erdőkben is fel-felbukkanhat.

A gyógyászatban legfőképpen a májusban és júniusban virágzó növény föld feletti részeit gyűjtik, de a növény gyökére is felhasználásra kerül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényt kisvirágú pacsirtafűnek is szokták nevezni. Nevét virágos hajtásairól is kapta, amelyek igen keserűek. A keserű pacsirtafű májusban és júniusban bontogatja lila, fürtökben nyíló virágait. A növény a 20-30 centiméteres magasságot is elérheti, levele szálas vagy lándzsás. A növénynek nincs levélnyele, azok ülőek. A lila vagy kék színű virágok szárvégi fürtöt alkotnak. A virágok szerkezete a pillangósok virágaira emlékeztet. Termése kicsi tok.

A gyógynövény egész Európában ismert, főleg lápréteken és legelőkön bukkanhatunk a nyomára.

Nemcsak a tehenek lakhattak jól ezzel a növénnyel, hanem a szegényebb emberek önmaguk gyógyítására is alkalmazták a keserű pacsirtafüvet. Legfőképpen emésztésserkentésre és köhögéscsillapításra használták.

A keserű pacsirtafű nagyon hasznos hatóanyagokat, úgynevezett keserűanyagokat tartalmaz, amelyek étvágyjavító hatással rendelkeznek, de az emésztési panaszokat is orvosolni tudják.

Hatóanyagai közül kiemelkednek a szaponinok is, amelyek a hörgőkre hatnak, éppen ezért alkalmazza a népi gyógyászat tüdő- és hörgőbetegségekre. A szaponin segít felszaggatni a sűrű váladékot. Köptető hatása különösen hurutos és száraz köhögés esetén érvényesül. A gyógynövényből készült teát főleg asztmás megbetegedésnél és tüdőtágulásos betegségeknél használja a népi gyógyászat.

A gyógynövény jótékonyan hat a májra, a hasnyálmirigyre és az epehólyagra is. Gyomorerősítő szerként is használják.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük