fbpx

Hogyan előzzük meg a televízió és a számítógép okozta migrénes fejfájást?

Egy irodában fiatal nő a szemeit becsukja, szemüvegét a kezében tartja, mert a feje megfájdult a monitor nézésétől.

Manapság sokan dolgoznak számítógéppel, gyakran egész nap a gép előtt ülünk. Mára már bebizonyosodott, hogy bizony a számítógépes munka nemcsak fejfájást, hanem migrént is okozhat. Sajnos ez nemcsak a munkateljesítményt csökkentheti, hanem a kedvünket is szegheti, ami negatív hatással lehet a hangulatunkra, a magánéletünkre és a szociális kapcsolatainkra is.

Persze nemcsak a munka miatt ülünk a számítógép előtt, hanem sokan még a szabadidejük nagy részét is az interneten történő szörfözéssel töltik. És ha ez még nem lenne elég, még az ágyba is magunkkal visszük a mobiltelefont, így ne is csodálkozzunk, ha minden egyes nap lüktető fejfájással küszködünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Már napi kétórányi számítógép előtt töltött idő is megnöveli a fejfájás és a migrén rizikóját. Sajnos számos más tünettel is számolniuk kell azoknak, akik sokat ülnek a számítógép előtt. Melyek ezek a tünetek? Hányinger, lüktető fejfájás, amelyet érezhetünk a tarkón, a fejtetőn és a halántékon, villogás a szem előtt, fokozott hang- és fényérzékenység. De más tünetek is megjelenhetnek: szemfájdalom, szemfeszülés, homályos látás, feszes nyak és vállizmok, szemszárazság, fényérzékenység.

Ha a munkánk miatt ülünk sokat a számítógép előtt, ezzel nem tudunk mit kezdeni, hiszen dolgozni muszáj. Azonban vannak olyan tippek és trükkök, amelyek segíthetnek a fejfájás, a migrén megelőzésében, kivédésében.

Mint tudjuk, a monitor vagy más elektronikus készülék fényereje és a mesterséges fény együttesen is okozhat fejfájást. A tükröződés elkerülése érdekében mindig használjon képernyővédőt és ma már olyan filtert is lehet vásárolni, ami csökkenti a számítógép által kibocsátott kék fény mennyiségét, ezzel is minimalizálva a kellemetlen tüneteket.

Nagyon fontos, ha számítógép előtt dolgozunk, akkor minden 20. percben tartsunk egy kis szünetet, amikor nem a képernyőre fókuszálunk. Mozgassuk meg a szemünket, nézzünk jobbra és balra, ha lehet, keressünk távolabbi célpontokat.

Lényeges lépés az is, hogy jól állítsuk be a monitort. Az a legoptimálisabb, ha a szemünk, a fejünk és a monitor között legalább 20-25 cm a távolság.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük