fbpx

Hogyan és miért alakulnak ki az autoimmun betegségek?

Egy erdőben egy család boldogan szalad, kezeiket repülőtartásban tartják.

Az immunrendszernek nagyon sok feladata és funkciója van. Egyrészt az, hogy megvédjen bennünket a különféle baktériumoktól és vírusoktól. Autoimmun betegségről akkor beszélünk, amikor az immunrendszer tévesen a saját szerveit, sejtjeit kezdi el támadni, mert betolakodónak gondolja őket, azaz rosszul értelmezi a helyzetet. A mai állás szerint körülbelül 80 immunbetegség létezik.

Amikor az immunrendszer a test sejtjeit, szöveteit támadja, gyulladás alakul ki a szervezetben és ezzel károsodást is okoz abban a szervben, amelyet éppen támad. Ha 1-es típusú cukorbetegség alakul ki, akkor az immunrendszer a hasnyálmirigy ellen fordul, de az is megesik, hogy az immunrendszer az egész testet támadja, ilyenkor beszélünk szisztémás autoimmun betegségről.

Az autoimmun betegségek bárkit érinthetnek. A pontos okok nem ismertek, de azért vannak kockázati tényezők, amelyek szerepet játszanak a kialakulásukban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Megfigyelték, hogy sokkal több nő szenved autoimmun betegségben, mint férfi. A genetika, a családi halmozódás is jellemző. Érdekes azonban, hogy nem mindig ugyanaz az autoimmun betegség alakul ki az egyes családtagoknál.

A kiváló okok között leginkább káros környezeti tényezők szerepelnek, például a vegyi anyagok, az oldószerek, a bakteriális fertőzések, de még a dohányzás is oka lehet egyes autoimmun betegség kialakulásának.

Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, de elérhetünk úgynevezett remissziós, tünetmentes állapotot, ha kicsit is odafigyelünk az egészségünkre. A D-vitamin például fontos szerepet játszik az immunrendszer kiegyensúlyozásában és a gyulladás csökkentésében. A probiotikumok javítják a bélrendszer egészségét, ami nagyon fontos az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez és a gyulladás csökkentéséhez is. A kurkuma szintén hatásos lehet a gyulladásos állapotok kezelésében.

Mit tehetünk még a tünetek javítása érdekében? Az egészséges táplálkozás sokat segíthet. Növeljük a friss zöldségek és a sovány fehérjék bevitelét, kerüljük a glutént, a tejterméket, csökkentsük az alkohol, a koffein és a finomított cukrok túlzott fogyasztását.

Mozogjunk rendszeresen, mivel a testmozgásnak is van gyulladáscsökkentő hatása. Fontos minimalizálni a stresszt, hiszen a feszültség néhány tünet fellángolását okozhatja autoimmun betegségeknél. És az is fontos,hogy aludjunk eleget, hiszen így a testünk ki tudja javítani a napi „hibákat” és a szervezet a regenerációra tud összpontosítani.

  1. Jánosné Kelemen

    Kérdezem.Trombózis lehet-e autoimmun betegség.ami rendszeresen kiújuló sebeket hoz elő,ami nehezen gyógyúl azután be.Mit lehet-ez ellen tenni,mindez 30 éves korban derült ki????? Köszönöm az empatikus választ./Gyógytea,sport stb./

    1. Ezekre a jelekre oda kell valóban figyelni. A legfontosabb, hogy konzultáljon minél hamarabb a háziorvosával, és ő elindítja a kivizsgálást.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük