fbpx

Idegességcsökkentő vitaminok és gyógynövények

Friss citromfű fehér kőmozsárban a törőjével együtt.

Egyes vitaminok nagyon hasznosak lehetnek, ugyanis az idegességet és a feszültséget is le tudják csökkenteni, meg tudják szüntetni, így nincs szükségünk olyan szorongásoldó gyógyszerre vagy nyugtatóra, amely károsan hatna az egészségre.

Az A-vitamin, illetve a béta-karotin nagyon hatásosnak bizonyult a szorongásos tünetek csökkentésében. Ez a vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely önmagában is oldja a szorongást, de C-vitaminnal kombinálva még hatásosabbnak bizonyult. A szorongás kialakulásának oka lehet az antioxidánsok alacsony szintje, így érdemes mindennap fogyasztani valamilyen antioxidáns vitamint.

A B-komplex-vitaminok is nagyon hasznosak az idegesség csökkentésére. Ezek a vitaminok részt vesznek a sejtek anyagcseréjében és alapvető tápanyagnak számítanak az agy számára, hiszen pozitívan hatnak annak működésére. Sok embernek alacsony a B-vitamin-szintje, ami miatt szorongásos tüneteket tapasztalhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de télen logikus, hogy csak kevés napfényhez jutunk hozzá. Ez is lehet a magyarázata a téli depresszió kialakulásának. Télen mindenképpen pótolni szükséges ezt a vitamint, mivel nagyon jó szorongásoldó, és emellett még a csontok egészségét is biztosítani tudja.

A magnézium számos agyi funkcióban vesz részt, leginkább a stresszhormonokat szabályozza az agyban, ezért mindenképpen szükséges ennek az ásványi anyagnak a pótlásáról gondoskodni, ha alacsony a szintje.

A lizin egy aminosav, amely szintén csökkenti a neurotranszmitterekhez kapcsolódó szorongást. Kutatások igazolják, hogy a lizinszintje nagyon meghatározza az emberi hangulatot – ha alacsony, ez szorongáshoz vezet.

Egyes gyógynövények is oldani tudják a feszültséget. Ilyen például az ashwagandha, amelyet az ájurvédikus gyógyászat már régóta alkalmaz stressz csökkentésére. Ez a gyógynövény a szorongásos tünetek csökkentésében is kitüntetett szerepet játszik.

A magyar emberek kedvenc gyógynövénye a kamilla, talán nem véletlenül. Ez a gyógynövény is oldani tudja a szorongást. A kamillát nemcsak idegesség ellen vethetjük be, hanem a máj működését is elősegíthetjük, ha rendszeresen fogyasztjuk a gyógynövényből készült teát.

A Ginkgo biloba egy olyan gyógynövény, amely nagyon hasznos lehet a memória és a koncentráció javítására amellett, hogy a szorongás megszüntetésére is képes.

A szorongás tüneteit csökkenti a citromfű is. Ez a gyógynövény akkor a leghatásosabb, ha macskagyökérrel együtt kombináljuk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.