Egy kisfiú és egy kislány törzshajlítást végez egy nyári réten.

Az immunrendszernek fontos feladata van. Az egyik legfontosabb dolga az, hogy megvédje szervezetünket azoktól a betolakodóktól – baktériumok, vírusok, gombák, kémiai anyagok, por, pollenek –, amelyek számtalan betegséget képesek okozni. Azok az emberek vannak kitéve nagyobb veszélynek, vagyis kapnak el bizonyos fertőzéseket és lesznek betegek, akik egészségtelen életmódot folytatnak, nem pihennek eleget és stresszes, hajszolt életvitelük van. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a mértéktelen alkohol- és gyógyszerfogyasztás, a dohányzás, az éjszakázás is könnyedén képes legyengíteni az immunrendszert.

A fehérvérsejteknek (lymphocyták) és az antitesteknek az a feladata, hogy a szervezetbe jutott kórokozókat közömbösítsék. A fehérvérsejtek a csontvelőben termelődnek, és a nyirok szállítja azokat a nyirokrendszeren és a nyirokhálózaton keresztül. Az antitestekre két feladat is hárul. Vagy semlegesítik a véráramba került mérgező anyagokat, vagy pedig a fehérvérsejteknek „küldenek üzenetet” a támadók megjelenéséről.

Amennyiben az immunrendszer túlzott működésbe kezd vagy abnormálisan reagál, akkor ez allergiás betegségeket – például asztma – is képes okozni. Autoimmun betegség is kialakulhat, amennyiben a szervezet idegenként érzékeli a saját sejtjeit és megsemmisíti azokat. Ilyen autoimmun betegség lehet például az Addison-kór, a sclerosis multiplex vagy a Goodpasture-szindróma.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy az immunrendszerünk megerősödjön és ezáltal hatékonyabban tudjon védekezni a különféle kórokozókkal szemben? Lényeges, hogy csökkentse az életében a stresszt. Valamennyi stressz szükséges a mindennapi életünkhöz, hiszen így még fokozódhat is a teljesítményünk, azonban a mindennapos feszültség könnyen legyengítheti az immunrendszert.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Táplálkozzon egészségesen! Részesítse előnyben a zöldségeket és gyümölcsöket.

Mozogjon rendszeresen! Hetente öt napon keresztül naponta legalább harminc percet kellene ahhoz mozogni, hogy az immunrendszerünk és ezzel együtt mi magunk is edzettek legyünk.

Szokjon le a dohányzásról! A cigarettában olyan káros anyagok vannak, amelyek komoly betegségeket okozhatnak, illetve egyes immunsejtek szintjét is képes lecsökkenteni a vérben. Csakúgy, mint a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Az alvás is nagyon fontos. Naponta legalább 7-8 órát kellene ahhoz aludnunk, hogy egészségesek maradjunk.

Gondolkodjon pozitívan, legyen optimista! Élje a mindennapjait vidáman, csak keveset morgolódjon és szomorkodjon. Az életöröm nemcsak megerősíthet bennünket, hanem meghosszabbíthatja az életünket is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*