fbpx

Ízületet támogató értékes tápanyagok – mangán, glükozamin, kurkuma, gyömbér

Egy fatálon omega-3 felirat, üvegekben olajok, mellettük, dió, hal, tojás, kanálban lenmagok és tökmagok.

Minél jobb állapotban vannak az ízületeinek, annál jobb egészségnek örvendenek a csontjaink is. Hiszen az ízületek két csont között kapcsolatot alakítanak ki, lehetővé teszik a csontvázrészek hajlítását, forgatását és mozgathatóságát. A táplálkozás és az életmódbeli tényezők nagyban meghatározzák a csontjaink és az ízületeink egészségét. A nagyfokú aktivitás és a sérülések azonban az ízületi funkciók elvesztéséhez vezethetnek. Szerencsére nagyon sok tápanyag és gyógynövény segítheti az egészséges ízületek fenntartását és alapjában véve az ízületek egészségének javítását.

Az omega-3 zsírsavak kiemelt szerepet játszanak az ízületek egészségének fenntartásában, a gyulladásos válasz kialakításában. A kutatások azt mutatják, ha valaki több omega-6 zsírsavat fogyaszt, mint omega-3-at, akkor ez nagyobb fájdalmat okoz az ízületekben és a funkcionalitásukat is korlátozza. Az omega-3 zsírsavak csökkentik az itt esetlegesen kialakuló duzzanatot és fájdalmat, enyhítik a reggeli merevséget, egyszóval pozitív hatást gyakorolnak az ízületek működésére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mangán egy alapvető nyomelem, amely szintén befolyásolja az ízületek állapotát. Részt vesz a kollagén- és a porctermelésben, fontos szerepe van az ízületi funkciók fenntartásában és helyreállításában. A mangán antioxidáns hatásának kiemelkedő a szerepe az ízületi egészség fenntartásában.

A glükozamin egy aminosav, amely szintén szerepet játszik az ízületek egészségének megőrzésében. Glükózból és glutaminból szintetizálódik, a kötőszövetek, a porc és más szövetek összetevőjeként is megtalálható. A glükózamin fogyasztása jelentős javulást mutat például térdsérülések vagy más ízületi problémák esetén.

A gyógynövények is hatásosak lehetnek ízületi problémák esetén. A boswellia, vagy más néven az indiai tömjén szintén nagyon hasznos lehet. Már ősidők óta használják gyulladásos állapotok kezelésére, nem véletlen, hiszen szabályozza a gyulladáskeltő citokinek termelődését.

A boswelia mellett más gyógynövényeket is alkalmazhatunk a gyulladás és az ízületi fájdalmak enyhítésére, nagyon hatásos lehet például a kurkuma, a gyömbér, illetve az ashwagandha is.

Az éveken át tartó aktivitás jelentősen megterheli az ízületeket, amely csökkent mozgástartományhoz és kellemetlenségekhez vezethet. A cél minden esetben a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentése, melyekben segítséget nyújtanak ezek a tápanyagok és gyógynövények.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük