fbpx

Jelek, hogy autoimmun betegek vagyunk

Szőke hosszú hajú nő ül egy fehér kanapén csukott szemmel, bal kezével az orrát fogva, vállán kockás pléd.

Az immunrendszerünk nagyon hatékonyan dolgozik, hogy megvédjen bennünket az allergénektől, a toxinoktól és az olyan kórokozóktól, mint a vírusok, a baktériumok és a gombák. Az emberi test leghatékonyabb védelmi rendszere és fegyvere az immunrendszer a betegségekkel, a fertőzésekkel, a káros anyagokkal teli táplálékok és az allergia elleni védekezésben. De mi történik, ha a saját védekezőrendszerünk ellenünk fordul? Ekkor beszélünk autoimmun betegségről.

Autoimmun betegség esetén gyulladás alakul ki a szervezetben. Az autoimmun betegség kialakulásának hátterében több dolog is meghúzódik, mint a genetikai tényezők vagy a környezeti hatások. Autoimmun betegség rengetegféle van, ilyen például az ízületi gyulladás, a pikkelysömör, a szklerózis multiplex, a Hashimoto-kór, a gyulladásos bélbetegség vagy az 1-es típusú cukorbetegség.

Az autoimmun betegségeknek sokféle tünete és jele lehet, mutatunk is néhányat. Az egyik a folyamatosan fennálló fáradtság. Ilyenkor az illető akkor is fáradtan ébred, ha egyébként időben lefeküdt, ennek ellenére is az egész napját fáradtan tölti.

Az autoimmun betegség jele lehet, amikor az ízületek minden ok nélkül fájnak, azaz semmiféle megerőltető mozgás nem történt. Ilyenkor az ízületek lesznek gyulladtak, duzzadtak és merevek, és ezek okozzák az ízületek szűnni nem akaró fájdalmát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nem megfelelő emésztés is jelezheti az immunbetegséget, például a hasmenés, a székrekedés, a hányás, a hányinger. A helytelen táplálkozás és az emésztési problémák csökkentik az energiaszintet.

Az autoimmun betegség másik jele a folyamatos hangulatingadozás. A depresszió, a szorongás és a pánikroham nem mindig mentális rendellenesség következménye, sok esetben autoimmun betegség meglétét is jelezhetik ezek az állapotok.

Az autoimmun betegségek egy része megmagyarázhatatlan fogyást is okozhatnak. Ez emésztési gondokat is szülhet, illetve csökken a tápanyagok felszívódási képessége, ami további egészségügyi problémákat generálhat.

Az autoimmun betegek gyakran számolnak be koncentrálási nehézségekről, úgynevezett ködös agyról, amikor nehezen megy a koncentrálás, a gondolkodás, a munkára való odafigyelés. A szervezetben kialakuló gyulladás nagyban hozzájárul ezeknek a tüneteknek a kialakulásához.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük