fbpx

Jó tanácsok 40 éves kor felett

Idősebb hölgy csoportos edzésen vesz részt egy edzőteremben.

Gondolom nem mondok újat, ha azt írom, hogy negyvenéves kor fölött a szervezet néha furcsa módon reagál bizonyos dolgokra. Ez még akkor is így lehet, ha korábban ugyanaz a dolog még jól is esett vagy jó hatással volt a szervezetére, ám lehet, hogy 40 éves kor után negatívan hat az emberre. Bizony a saját szervezetünk tartogat számunkra komoly meglepetéseket, éppen ezért nem árt lazítani egy kicsit a gyeplőn és változtatni bizonyos dolgokon annak érdekében, hogy elkerüljük a komoly vagy kisebb egészségügyi problémákat.

Ahelyett, hogy komoly depresszióba esne bizonyos dolgok miatt, ne foglalkozzon azokkal. Sok embertől szoktam hallani, hogy ő negyven fölött már csak kevés dolog miatt izgatja föl magát, tegyen így Ön is. Ebben az életkorban már fölösleges magunkat olyan dolgok miatt stresszelni, amelyeken úgysem tudunk változtatni, jobb, ha Ön is elenged olyan dolgokat, amelyeken teljesen értelmetlen rágódni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

40 éves kor fölött már fokozottan oda kell figyelni a napi 7-8 óra alvásra is. Az alváshiány nagyon veszélyes lehet, mivel megemeli a szervezetben az éhséghormonok szintjét. Ilyenkor többet fog enni a kelleténél, ami megzavarja az amúgy is lassabb anyagcserét, vagyis egyre csak hízni fog. A fogyás pedig egyre nehezebben fog menni. Ami könnyedén ment 20 évesen, negyvenéves korban és afölött egy rémálommá is válhat.

A vízfogyasztásról se feledkezzen meg, hiszen ez energiát szolgáltat a test számára, nem beszélve arról, hogy az egészséges vesefunkciók megőrzéséért is szükség van a hidratáltságra. Az anyagcsere-folyamatokat is hatékonnyá teszi, így érdemes napi 2-3 liter folyadékot magunkhoz venni.

Heti 2-3 alkalommal szükséges valamilyen edzést is beiktatni, hogy a csontok és az izmok ne veszítsenek a tömegükből. Mivel 40 éves kor fölött csökken az izomtömeg, így a csonttömeg is csökkenni is fog, és az anyagcsere-folyamatok is jelentősen lelassulnak. A cél a csontvesztés megelőzése, illetve az ízületek körüli izmok fejlesztése. Izomtömeget nemcsak edzéssel, hanem jó minőségű fehérjével is lehet fejleszteni, vagyis ennek a kettőnek a kombinációjával.

Nőknek egy jó tanács, hogy a menopauza közeledtével járjanak rendszeresen szűrővizsgálatokra, mivel 40 éves kor fölött az ösztrogén hormon csökkenésével megnőhet a nőgyógyászati megbetegedések kockázata.

A vérnyomásra sem árt odafigyelni, illetve a triglicerid- és a koleszterinszintet is ellenőriztetni szükséges. A 2-es típusú cukorbetegség érdekében pedig a vércukorszintre is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük