Primula, azaz kankalin gyönyörű, színes virága.

A kankalin (Primula) védett fajnak számít hazánkban. Ez a csodálatosan szép növény szinte az elsők között van a tavasz virágai között. Hazánkban már a középkorban is ismerték ezt a virágot, amelyet gyógynövényként, köptetőszerként alkalmaztak. Ez a hatás a növényben található szaponinvegyületeknek köszönhető, amelyek segítségével egyrészt a váladék könnyebben távozik, másrészt a nyálkahártya sejtjeinek mozgása is könnyebbé válik.

A kankalin a kankalinfélék családjának egyik tagja. Hazánkban sokan ültetik virágoskertjükbe ezt a sárga virágzatú növényt, hiszen valóban pompás dísze lehet bármelyik udvarnak vagy kertnek. A növény kedveli még a hegyi kaszálókat, a legelőket és a réteket. Nem csupán hazánkban, hanem még Etiópiában, Indonéziában és Észak-Amerikában is találkozhatunk ezzel a szépséges növénnyel. Népiesen nevezik még szentgyörgyikének, égi kincsnek, sárga kükörcsinnek, kakasvirágnak, istenkesztyűnek, Szent Péter kulcsának és gutaütésfűnek.

A kankalinnak a gyöktörzse és a gyökere tartalmaz olyan hatóanyagokat – triterpén-szaponin, fenol-glikozid –, amelyeket gyógyító célokra fel lehet használni.

A gyógynövényként is funkcionáló kankalint, pontosabban a belőle készült főzetet vagy tinktúrát légúti hurut esetén lehet alkalmazni mint köptetőszert. A dísz- és gyógynövénynek vizelethajtó hatása is van. A kankalint meghűlés, szédülés és álmatlanság esetén lehet még használni. Mivel a levelekben nagy mennyiségű C-vitamin is van, ezért meghűlés esetén vagy megfázás megelőzésére is érdemes ezt a teát kúraszerűen fogyasztani, hiszen erősíti az immunrendszert. Az aszkorbinsav nemcsak a frissen szedett levelekben, hanem a szárított növényben is fellelhető.

Hogyan készthetünk a kankalinból teát? Tegyen egy edénybe fél liter vizet, majd adjon hozzá egy-egy kávéskanálnyi kankalingyökeret és -virágot. Forralja a főzetet negyedórán keresztül, majd szűrje le és fogyaszthatja is. Naponta akár 3-4 csészényit is elfogyaszthat belőle köhögés esetén.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha valaki álmatlanságban szenved, akkor ez a gyógynövénykeverék talán segíthet. Tegyen egy befőttesüvegbe 100 gramm kankalint, 50 gramm levendulavirágot, 30 gramm komlót, 20 gramm orbáncfüvet és 10 gramm macskagyökeret. Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi növényi keveréket, öntse le két deciliter forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le és elalvás előtt forrón kortyolgassa el. Ha ezt a teát elfogyasztja, garantáltan hamarosan álomba fog szenderülni.

A kankalint csak rövid ideig lehet használni és csak kis mennyiségben, mert különben kellemetlen tünetek – hányinger, hányás, gyomortájéki fájdalom – jelentkezhetnek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*