fbpx

Keserű gyógynövények a csontok és fogak szolgálatában

Borókabogyó (Juniperus communis).

A keserűanyagok sokféle gyomor-, máj- és epeproblémára valóságos csodaszernek számítanak. Szabályozzák a gyomorsav koncentrációját, erősítik a májat, és javítják az epeáramlást. Ezek közül már az első – a gyomorsavtermelés szabályozása – jelzi a keserűanyagok hatékonyságát a csontok és fogak szempontjából, mivel csak kielégítő gyomorsavtermeléssel tudnak egyáltalán felszívódni azok az ásványi anyagok és nyomelemek, amelyek az egészséges csontokhoz és fogakhoz létfontosságúak, mint pl. a kalcium, magnézium, kálium, bór, szilícium stb.

Ebből kifolyólag minden gyógyszer, amely a gyomorsavtermelés egészségtelen csökkentéséhez vezet, a csontok és fogak valóságos ellenségének számít. Tényleg csak a legszükségesebb esetekben és csak rövid ideig szedjük ezeket, amíg az emésztőrendszer helyreállításának holisztikus lehetőségeiről tájékozódunk. Utóbbiak aztán javítani fogják a gyomor-bélrendszer helyzetét, szabályozzák a gyomorsavtermelést, és így gondoskodnak az ásványi anyagok optimális felvételéről a táplálékból.

A keserű gyógynövényekhez tartozik pl. a pitypang. A leveleinél azonban gazdagabb keserűanyagokban a gyökere, amely kivonatként kapható a kereskedelemben. További keserű gyógynövények: a vérfű, a kömény, a keserű édeskömény, a borókabogyó, a feketeüröm, az ánizs és a cickafark. Egyes bázisporok éppen ebből az összeállításból készülnek. Ezek alkalmazása: az ember készít magának egy teát, vagy naponta többször beszed egy negyed teáskanálnyit, és egy kicsit a szájában tartja, mielőtt lenyelné.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyomorkeserűk (alkoholtartalmú gyógynövényelixírek) is bőségesen ellátják a szervezetet keserűanyagokkal. Ezek készülhetnek pl. fehérürömből, angyalgyökérből, keserűnarancsból, kálmosból, kardamomból, köményből, fahéjból, korianderből, tárnicsból, gyömbérből stb. A tipikus keserű gyógynövények mellett azonban létezik még néhány „specialista” a növények között, amely egész konkrétan a csontok és fogak egészségére van hatással. A későbbiekben ezekről is szót ejtünk bővebben.

  1. Pingback: A csontok és fogak gyógynövényei | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük