fbpx

Kezelje a depressziót sáfránnyal!

Sáfrány kis tálban és kanálban.

A depresszió karöltve jár a szomorúsággal, az elszigeteltséggel, az érdeklődés elvesztésével, az életminőség csökkenésével, és ha valaki depressziós, még a szerettei is terhet jelentenek számára. A depresszió a lakosság húsz százalékát is érintheti, és sajnos a depresszió elleni gyógyszerek nem mindig hatékonyak.

A depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek gyakran járnak együtt különféle mellékhatásokkal. Ilyen lehet a fáradtság, a szédülés, a szorongás, az izgatottság, a rossz kedélyállapot, és sokan számolnak be öngyilkossági szándékról a depresszió elleni gyógyszerek szedése alatt.

A hangulati rendellenességek megszüntetésére vannak természetes szerek, illetve módszerek. Az egyik ilyen a sáfrány. A sáfrány van olyan hatásos, mint egyes depresszió elleni készítmények, de mindenféle mellékhatás nélkül.

A hagyományos perzsa orvoslásban a sáfrányt antidepresszánsként használták. A sáfrányban lévő illékony vegyületek és keserűanyagok felelősek a gyógynövény gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő hatásaiért, de antioxidáns hatásait is kimutatták. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a sáfrány illata is képes csökkenteni a szorongást, illetve szignifikánsan csökkenteni tudja a stresszt is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

És mit mondanak a tanulmányok a sáfrányról? Egy kutatásba depressziótól szenvedő embereket vontak be. A vizsgálat hat héten át tartott. A csoport egyes tagjai placebót, míg a többiek sáfránykivonatot kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a sáfránykivonat hatásosabb volt a placebónál az enyhe és középsúlyos depresszió kezelésében. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a sáfrány antidepresszáns hatású és hasonló hatásokat mutatott, mint a hagyományos depresszió elleni szerek.

A sáfrány fogyasztása általában biztonságosnak mondható, azonban nagy mennyiségben fogyasztva előfordulhatnak különféle mellékhatásai. Ilyen lehet például a szájszárazság, a hányinger, a szédülés és a fejfájás. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy bipoláris betegségben szenvedő egyének és terhes nők ne fogyasszanak sáfrányt tartalmazó étrend-kiegészítőket. A sáfrány fogyasztásának hosszú távú hatása még nem ismert. Ha ezt a gyógynövényt kívánja fogyasztani kiegészítésképpen, forduljon egy fitoterapeutához az adagolás miatt, illetve az Ön biztonsága érdekében. A kiegészítők mellett más módon is legyőzheti a depressziót, például nagy hangsúlyt fektetve a friss, feldolgozatlan élelmiszerekre és az életmódbeli szokások megváltoztatására. A jóga, a D-vitamin és a niacin is segíthet a depresszió leküzdésében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük