fbpx

Kobalaminnal a vérszegénység ellen

Természetes B12-vitamin-források: tej, tojás, rák, hal, sovány húsok, máj.

A B12-vitamin másik elnevezése a kobalamin. Ez egy vízben oldódó vitamin, és nagyon fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a sejtek növekedésében, a vérképzésben és a DNS, illetve RNS szintézisében is. A kobalamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, segíti, hogy az aminosavak beépüljenek a fehérjékbe, részt vesz a táplálék lebontásában és abban, hogy a folsav eljusson a sejtekbe. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szénhidrát- és fehérje-anyagcserében, valamint a hemoglobin szintézisében. A B12-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és az idegrendszer egészséges működéséhez. Ezen kívül javítja a hangulatot, a koncentrálóképességet, és ha a szervezetben nincs belőle hiány, akkor biztosítani tudja a kiegyensúlyozott mindennapokat is.

A fent említetteken kívül gyermekeknek javasolják a B12-vitamin pótlását, ha lemaradtak a növekedésben vagy étvágytalanok. Emellett segít megelőzni a vérszegénységet, jelentős mértékben csökkenti a stressz által okozott ingerlékenységet, feszültséget, és a bőr számára is kellő védelmet képes biztosítani. A kobalamin képes enyhíteni az izomfájdalmakat, és hatásos lehet őszülés ellen is. Ha valaki betegség miatt arra kényszerült, hogy több időt töltsön az ágyban, akkor a B12-vitamin a gyorsabb felépülésben is segíthet.

A szervezet kobalaminkészlete csak évek alatt képes kiürülni, de akkor aztán egy sor tünettel kell a betegnek szembenéznie. Ezek a következők: idegrendszeri zavarok, kóros vérszegénység, gyomor- és bélrendszeri bántalmak, a menstruációs ciklus zavarai, végtagzsibbadás, a mozgás nehézségei, levert hangulat, amely a depresszióig is fokozódhat, ingerlékenység, állandó idegeskedés, kellemetlen testszag, gyulladások a szájban, beszédzavar, ilyen lehet például a görcsös megakadás a beszédben, vagyis a dadogás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A B12-vitamin természetes forrásai: sovány húsok, máj, osztriga, kagyló, rák, makréla, szardínia, pisztráng, tej, tejtermékek, tojás.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a szokásosnál jobban ügyelni kell a B12-vitamin pótlására. Ilyen például, ha valaki mértéktelenül alkoholt fogyaszt, de az állapotos nőknek és a valamilyen májbetegséggel küszködő személyeknek is oda kell figyelniük, hogy elegendő vitamin legyen a szervezetükben. Egyes élelmiszerek – mint például az almában található pektin – jelentősen gátolják a kobalamin felszívódását.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük