fbpx

Létfontosságú a séta, ha ülőmunkát végzünk

Irodában iMac előtt ül több hölgy, gépelnek a klaviatúrán.

Ha több mint egy órát ülünk egyhuzamban, annak negatív kihatásai vannak az egészségünkre. Azonban már az ötperces séták is jelentősen csökkentik a betegség rizikóját. Normál esetben az érfunkciók már 60 perc után 50%-kal is csökkenhetnek. Ha azonban ez alatt 5 percet sétálunk normál tempóban, az érfunkciók az eredeti szinten maradnak.

Az irodai hétköznapok károsak a szív- és érrendszerre

A stressz, a szabálytalan munkaidő és a menzai étkezés közismerten nem tesznek jót az egészségnek. Gyakran azonban alábecsülnek egy további fontos tényezőt: a legtöbb munkavállaló mozgásszegény életmódját. Irodai munkánál szinte egész nap ül az ember. Ezzel nemcsak kevés kalóriát égetünk, hanem károsítjuk az ereinket is. Az érfunkciók a lábakban már egy óra után akár 50%-kal csökkennek, az erek már nem tudnak olyan jól kitágulni, az endotélfunkció is csökken. Mindkét tényező hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Már tudományosan bizonyított, hogy a hosszú ülés számos betegség kockázatát növeli.

A séta védi az ereket

Amerikai tudósok rájöttek, hogyan lehet megelőzni a hosszú ülés károsító hatásait. Ez volt az első kutatócsoport, mely egy kísérlettel közelítette meg ezt a témát. 11 normál súlyú, egészséges férfi vett részt a tesztben. A résztvevőknek először 3 órán keresztül kellett nyugodtan ülniük, anélkül, hogy közben mozgatnák a lábukat. Egy, két és három óra után a tudósok egy vérnyomásmérővel és ultrahanggal ellenőrizték a combartériák funkcióját. Az már 60 perc után a felére csökkent. A második tesztnél a résztvevők ismét három órán keresztül ültek, azonban fél, másfél és két és fél óra után 5-5 percet kellett menniük egy futópadon, valamivel több, mint 3 km/h sebességgel. Érfunkcióikat ugyanolyan időközönként ellenőrizték. Ennek során kiderült, hogy az időnkénti rövid mérsékelt séták biztosítják, hogy a szervezet változatlanul fenntartsa érfunkcióit. Ennek okát a kutatók a fokozott izomaktivitásban és a mozgás révén erősebb keringésben feltételezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A séták kompenzálják a hosszú ülést

Ha belegondolunk, hogy az érfunkciók már egy óra ülés után ilyen erősen csökkennek, az irodai alkalmazottak azonban akár 8 órát is ülnek egy nap, világossá válik, miért annyira káros az egészségre az állandó ülés. A tudósok felismerése azonban lehetővé teszi számunkra a megelőzést. Az óránkénti 5 perc járás egyszerűen integrálhatónak tűnik a munkanapokba. Nem muszáj mindig „igazi” sétának lennie. Bár a friss levegőn való mozgás a legegészségesebb, a főnök nem biztos, hogy szívesen veszi, ha a dolgozók minden órában 5 percet fel-alá járnak az iroda épülete előtt. Szerencsére egyszerűbben is megoldható a dolog: egy séta a fénymásolóig vagy a teakonyhába, illetve gyakrabban használjuk a lépcsőt, és máris megvan a szükséges mozgás az egészségünkért.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük